Glabbeek brengt 1000 liter kuisproducten naar rampgebied en veel meer

Glabbeek helpt
Glabbeek ging de voorbije dagen helpen in Pepinster, Trooz en Verviers, gebieden die vorige week zwaar getroffen werden door de wateroverlast. Ook op de Nationale Feestdag trok een delegatie naar ginder. “We werden er, bij wijze van spreken, als koningen ontvangen maar dat bewijst vooral de nood aan hulp”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). Wat de inwoners in de gemeente samenbrachten is best heel veel.

Op initiatief van schepen Hilde Holsbeeks (Dorpspartij) startte de gemeente een solidariteitsactie op en op vrijdag 17 juli werd er al een inzamelcentrum geopend waar mensen hulpgoederen konden binnen brengen. “Meer dan 1500 gezinnen brachten goederen binnen. Uiteindelijk konden we 1000 liter kuisproducten naar ginder brengen, net als 300 borstels, trekkers en scheppers, 500 dweilen en veel meer. Ik ben best trots op al die mensen die dit naar ons brachten”, zegt Reekmans die op de nationale feestdag zelf  ter plaatse ging - samen met Holsbeeks, gemeenteraadsleden Simon Vandermeulen en Jonas Vangroenendael en vrijwilligers van Glabbeek Helpt - om er hulpgoederen af te leveren.

Veel erger dan beelden op tv

 “De situatie is er nog veel erger dan de beelden die je op tv ziet. Toen we in Trooz aankwamen zat burgemeester Fabien Beltran in crisisberaad maar hij onderbrak dat overleg om ons te begroeten. Het  gemeentehuis is er ondergelopen en ook alle wagens zijn stuk door het water. We waren allemaal zwaar onder de indruk, de situatie ter plaatse kan je enkel vergelijken met een oorlogszone. Vooral de dankbaarheid van de mensen ter plaatse is onbeschrijfelijk, de burgemeester van de gemeente Trooz, Fabien Beltran kwam de delegatie vanuit Glabbeek persoonlijk bedanken voor de noodhulp en solidariteit”, gaat de burgemeester verder die uit eigen zak 1000 euro donneerde om te helpen. “Dat is mijn vakantiegeld en dat geef ik met veel plezier om anderen te helpen. Ook ons dorp en Vlaanderen had te kampen met wateroverlast door deze ongeziene natuurramp, maar heel wat van onze buren in het zuiden van het land doorstaan momenteel een onbeschrijfelijk menselijk leed, doordat ze ongemeen hard werden getroffen. Uiteindelijke reden 3 vrachtwagens en 12 bestelwagens vanuit Glabbeek naar de drie zwaar getroffen gemeenen en steden.

De burgemeester beklemtoont dat de hulp op de juiste plaats terechtkwam. “Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten dat hun hulp op de juiste plek belandt. Ook vandaag op de nationale feestdag leverden we heel wat noodgoederen af in de getroffen gebieden.” 

 

 

Lees meer over