Glabbeek biedt in 2023 inwoners goedkopere elektriciteit aan, er worden hiervoor 5000 zonnepanelen geplaatst

Glabbeek

De gemeente Glabbeek kiest als één van de eerste Vlaamse gemeenten voor energiedelen met haar inwoners. “Met de plaatsing van in totaal ruim 5.000 zonnepanelen wordt er een gemeentelijke energiegemeenschap opgericht waar alleen inwoners van Glabbeek in kunnen participeren om hun elektriciteitsfactuur te laten dalen”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

“Glabbeek wordt, tegen het einde van dit jaar, één van de eerste Vlaamse gemeenten die energieneutraal zal zijn door nu versneld, in een eerste fase, 680 zonnepanelen te plaatsen op meerdere gemeentelijke gebouwen. Hierdoor zal de gemeente in staat zijn om te kunnen voorzien in haar volledige eigen energiebevoorrading voor alle gemeentelijke gebouwen en 11 nieuwe laadpalen voor elektrische voertuigen, dat levert ons een besparing op van 70.000 euro per jaar. Het nieuwe decreet voor energiedelen voorziet dat vanaf juli 2022 gemeenten aan zonnedelen kunnen gaan doen en vanaf 2023 hiervoor een energiegemeenschap kunnen oprichten. Met de plaatsing van in totaal ruim 5.000 zonnepanelen wordt er een gemeentelijke energiegemeenschap opgericht waar alleen inwoners van Glabbeek in kunnen participeren om hun elektriciteitsfactuur te laten dalen.”

Gemeente al langer met problematiek bezig

De beslissing om nu al 680 zonnepanelen te plaatsen, kwam er door de almaar stijgende energieprijzen, die hebben ook een impact op de gemeentefinanciën. “Daarom beslisten we om die, in een eerste fase, versneld te plaatsen. In ons beleidsplan 2019-2025 werkten we al een energieplan uit om op de daken van de loodsen en de toekomstige gebouwen van het nieuw zorgpark, in het gemeentelijk domein, zonnepanelen te plaatsen. De praktische uitvoering van dit plan was niet mogelijk zonder aangepaste wetgeving. Sinds kort maakt het nieuw decreet voor energiedelen het eindelijk mogelijk dat gemeenten, vanaf juli 2022, aan zonnedelen kunnen gaan doen en vanaf 2023 hiervoor een energiegemeenschap kunnen oprichten. Door een grondige voorbereiding van dit dossier zijn we één van de eerste Vlaamse gemeenten met een uitgewerkt energiedelenproject.”

Ruim 5000 zonnepanelen moeten zorgen voor ruimm 1 miljoen kilowattuur

Na de plaatsing van 680 zonnepanelen in fase 1, die enkel dienen voor het elektriciteitsverbruik van de gemeente zelf, gaat Glabbeek, in een tweede fase, vanaf 2023, op het gemeentelijk domein ruim 5.000 zonnepanelen plaatsen op de daken van de gemeentelijke loodsen en gebouwen van het toekomstig zorgpark. “Al deze zonnepanelen zorgen in totaal voor een gemeentelijke productie van groene elektriciteit van ruim 1.100.000 kilowattuur wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van maar liefst 500 gezinnen. Bedoeling is om de opgewekte energie uit de zonnepanelen, via energiedelen, aan te bieden aan de inwoners. Energiedelen is een nieuw systeem waarmee stroom, die men met zonnepanelen opwekt en zelf niet verbruikt op dat moment, kan doorverkopen aan anderen. Simpel gezegd, je doet aan zonnedelen door mensen die zelf geen zonnepanelen aan kunnen schaffen jouw stroomoverschot aan te bieden. Zo word de gemeente dus een soort groenestroomleverancier van minder dure elektriciteit.”

“Laat ze in Brussel maar palaveren over oplossingen voor de energiecrisis, wij ondernemen actie”

Het nieuwe systeem van energiedeling treedt pas in voege in 2023. “Vanaf dan wordt het mogelijk om als inwoner aan te sluiten in onze zogenaamde gemeentelijke energiegemeenschap. De investeringskost wordt dan gespreid onder alle deelnemers van de energiegemeenschap en de baten worden verdeeld. Als gemeentebestuur zijn we intussen klaar met de haalbaarheidsstudie waarvoor we ook het energiebedrijf Enbro onder de arm namen. De komende periode wordt alles verder praktisch uitgewerkt om er mee van start te kunnen gaan in 2023, zeg maar van zodra de nieuwe Vlaamse regelgeving het toelaat. Terwijl men in Brussel maar blijft palaveren over oplossingen voor de huidige energiecrisis, nemen we in Glabbeek als Dorpspartijbestuur zelf initiatieven binnen onze beperkte gemeentelijke bevoegdheden om ook onze inwoners te helpen om hun energiefactuur te laten dalen. En dit zonnepanelenproject is bovendien ook zeer milieuvriendelijk waarmee we als gemeente onze CO2 uitstoot met maar liefst 1.000.000 kg per jaar zullen laten dalen.”

 

 

Lees meer over