Gemeentebestuur Glabbeek dient bezwaar in tegen Vlaams stikstofplan

20 juni 2022 | 19u19 | Gepost door rik.poulman@te…
bezwaar gemeente Glabbeek tegen PAS

In het kader van het openbaar onderzoek van de Vlaamse PAS (Programmatorische Aanpak Stikstof) en het bijhorende plan-MER (Milieueffectrapport) dient het gemeentebestuur van Glabbeek een bezwaarschrift in bij de Vlaamse regering.

“De Vlaamse regering zadelt de Vlaamse landbouwers op met onhaalbare doelstellingen en maatregelen zonder dat de socio-economische impact op hun bedrijf ervan duidelijk is, alsook op de hele sector en de ganse agrovoedingsketen”, meent Landbouwschepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). “Glabbeek is als Hagelandse landbouwgemeente sterk afhankelijk van de conjunctuur in de landbouw- en fruitteeltsector. In onze gemeente zijn er bovendien ook heel wat toeleverings- en verwerkende bedrijven gevestigd, die voornamelijk diensten leveren aan de landbouw- en fruitteeltbedrijven in de regio. Een bevriezing of afbouw van de landbouwactiviteit zal een impact hebben op de tewerkstelling in onze regio.”

Vanwinkelen: “Wij vrezen dat geen enkel landbouwbedrijf in onze gemeente straks nog uitbreidingskansen heeft. Nochtans is voldoende ontwikkelruimte voor de blijvers in de sector van essentieel belang. Als landbouwers niet meer kunnen boeren in een landbouwgemeente, waar gaan ze dit in de toekomst dan nog wel kunnen!”

 Bij navraag in de sector, onder andere via de landbouwraad, vernam het gemeentebestuur dat de Vlaamse landbouwers met de rug tegen de muur staan. Er wordt te veel naar emissies en te weinig naar innovatie gekeken. “De Vlaamse Overheid is in deze nalatig, doordat een landbouwer een taakstelling krijgt opgelegd en diezelfde bevoegde overheid slaagt er niet in de noodzakelijke technieken te erkennen en valideren. Dit is onaanvaardbaar en geen voorbeeld van deugdelijk bestuur.”

Lees verder onder de foto
varkens

In Glabbeek zijn er geen landbouwbedrijven die moeten sluiten. Toch is het gemeentebestuur van mening dat de regelgeving voldoende rechtszekerheid moet bieden aan elk bedrijf in Vlaanderen. De Vlaamse Regering pleegt de reinste contractbreuk door vervroegd landbouwbedrijven (de zogenaamd rode en donkeroranje bedrijven) met een geldige vergunning te sluiten en percelen versneld uit landbouwgebruik te nemen.

“Deze maatregelen hebben enorme gevolgen voor de landbouwgezinnen, maar dragen nauwelijks bij aan de effectieve doelstellingen”, voegt burgemeester Reekmans eraan toe. “Als vergunningverlenende overheid op gemeentelijk niveau zijn ook wij hierin betrokken. Het is onaanvaardbaar dat geldig verleende vergunningen met alle noodzakelijke adviezen plots ingetrokken of ingekort worden. Hierdoor wordt de overheid steeds meer beschouwd als een onbetrouwbare partner, waarin wij als gemeente Glabbeek niet meegesleurd willen worden.”

Lees meer over