Burgemeesters van Glabbeek en Geetbets zijn familie, zo ontdekte burgemeester Reekmans die stamboom onderzoekt

burgemeester van Glabbeek en Geetbets

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) van Glabbeek werkt aan een publicatie over zijn eigen familiegeschiedenis en daaruit blijkt, onder andere, dat de burgervader familie is van de burgemeester van Geetbets en van 2 gewezen schepenen van Glabbeek. Eerder deed Reekmans ook al onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van zijn dorp.

“Momenteel verzamel ik nog heel wat fotomateriaal bij verre familieleden zodat ik tegen 2023 de volledige familiegeschiedenis van de Reekmans’en zal kunnen publiceren en wil voorstellen in aanwezigheid van nog alle levenden nakomelingen op een familiereünie op de watermolen in Bunsbeek. Mijn vader Jean, die overleed in 2010, startte ooit met het in kaart brengen van de familiegeschiedenis en ik zette zijn werk verder. De reden dat ik recent het opzoekwerk beginnen voltooien ben, is omdat de generatie van oudere familieleden aan het verdwijnen is. Zonder hun informatie zou onze rijke familiegeschiedenis van de ondernemende molenaarsfamilie Reekmans verloren gegaan zijn voor de huidige en toekomstige generaties”, zegt Reekmans die tot enkele verrassende conclusies kwam.

Lees verder onder de foto.

Reekmans familie
De families Reekmans, Hognoul en Holsbeek op het huwelijk van Rene Reekmans met Marcella Hognoul

Familie van burgemeester Geetbets en van 2 gewezen Glabbeekse schepenen

Langs de zijde van de burgemeester zijn grootmoeder gaat de familiestamboom van de Merckx’en in Bunsbeek terug tot de jaren 1600.  Langs deze familiezijde ontdekte de burgemeester eerder al een familieband met oud schepen van Glabbeek Victor Genoe die overleed in 2018 en wiens moeder een zus was van zijn overgrootmoeder.

“Eén van de broers van mijn grootvader is René Reekmans (1909-1940) die in 1939 huwde met Marcella Hognoul (1916-2000). Nadat hij stierf tijdens een bombardement in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog hertrouwde zijn echtgenote in 1943 met zijn broer Julien Reekmans. Gewezen schepen Greet Holsbeek haar grootmoeder was de zus van Marcella Hognoul die huwde met twee broers van mijn grootvader. Ook langs de zijde van de Reekmans’en blijkt nu dat ik familie ben van burgemeester Jo Roggen van Geetbets. We hebben namelijk dezelfde overovergrootvader.”

Lees verder onder de foto. 

Reekmans familie
De overgrootmoeder van de burgemeester, Maria Felicité Reekmans-Vanvinckenroye, met zijn vader Jean Reekmans.

Jongste telg is dochter van de burgemeester

Burgemeester Reekmans kon intussen de familiestamboom al vervolledigen tot in 1605 en kwam bt al wat te weten over de geschiedenis van zijn familie.  “Sinds 1871 waren er 7 telgen uit de molenaarsfamilie Reekmans die samen bijna 200 jaar het beroep van molenaar hebben uitgeoefend. Petrus Jan Reekmans de Bunsbeekse stamvader van onze molenaarsfamilie kreeg 7 kinderen, 16 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen. Vandaag wonen er nog maar 3 Reekmans’en meer in Bunsbeek (Glabbeek) waarvan de jongste telg mijn dochtertje Marie-Julie Reekmans is.”

Hulde
De dochter van de burgemeester is de jongste telg.