Burgemeester Glabbeek reageert op collega’s buurgemeenten die kritiek hebben op asbestafbouw in Glabbeek

water

Nadat enkele collega’s van buurgemeenten aan VRT Nieuws lieten weten niet gewonnen te zijn voor het feit dat Glabbeek De Watergroep wil verplichten oude waterleidingen te vervangen bij de vernieuwing van een straat, reageert nu ook Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) op die kritiek: “Blijkbaar zijn de burgemeesters van buurgemeenten die kritiek hebben op de aanpak in Glabbeek overduidelijk niet op de hoogte waar het over gaat.” 

In het Glabbeeks gemeentelijk reglement staat dat oude waterleidingen met asbest voortaan verplicht vervangen moeten worden als synergiewerken bij alle riolerings- en wegenwerken en dat vinden collega’s te hard van stapel lopen, ze vinden ook dat dergelijke beslissingen beter collectief worden genomen.

 Reekmans ziet dat anders: “Glabbeek is één van de zeldzame gemeenten waar het drinkwaterleidingnet nog voor maar liefst 82% uit vezelcement bestaat, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van 25% in andere (buur)gemeenten binnen het verzorgingsgebied van de Watergroep. Ons nieuw reglement wordt genomen in het kader van ons asbestafbouwplan. Het heeft dus niets te maken met hard roepen of druk zetten om meer geld naar Glabbeek te halen ten koste van andere gemeenten”, zegt de burgemeester die het niet meer dan logisch vindt dat de gemeente er, in het kader van de volksgezondheid, prioritair werk van maakt.

“Binnen enkele dagen hebben we al overleg met de directie van de Watergroep die akkoord gaat om de asbestafbouw via synergiewerken te implementeren bij onze toekomstige riolerings- en wegenwerken. Ik begrijp dus eigenlijk niet goed waarover sommige burgemeesters van gemeenten waar amper nog asbest in de ondergrond zitt zich druk om maken.”

 

 

Lees meer over