Weet je niet wat gedaan zondag? Geetbets komt met middeleeuwse activiteiten in kader van Archeologiedagen

Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen kan je je onderdompelen in middeleeuwse sferen in en rond het Warandebos van Rummen. De gemeente wil, samen met IOED en Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de geschiedenis van het bos in de kijker zetten met middeleeuwse activiteiten. Het bos was in die periode dan ook een strijdtoneel.

In 1365 werd In 1365 werd er de burcht van Arnold van Rummen verwoest. Die was de laatste uit de Loonse gravenfamilie die de titel graaf van Loom claimde maar de prins-bisschop van Luik was het daar niet mee eens. Hij belegerde de burcht en overwon na 9 weken strijd. Het graafschap Loon (ongeveer de huidige provincie Limburg) verloor toen zijn zelfstandigheid en werd ingelijfd bij het prinsbisdom Luik.

Om dit te herdenken kan je je zondagnamiddag volledig inleven in dit verhaal. Zo is er een belegeringskamp waar je ridders en jonkvrouwen ontmoet, kunnen kinderen er hun eigen schild versieren, schieten met een katapult (welk kind vindt dit niet leuk?) of leren zwaardvechten.

Ook jongeren en volwassenen kunnen er boogschieten, deelnemen aan een wedstrijd katapultschieten, een ridderduel aanschouwen of zelfs Arnold Van Rummen ontmoeten.

Er is ook een gegidste wandeling door het bos waar je nog sporen ontdekt van de burchtsite. “De drie grachten en wallen, die rond de burcht waren aangelegd, zorgen met hun reliëfverschillen vandaag voor een zeer divers en verrassend bos. Vooral het Elzenbroekbos in de burchtgracht biedt een wonderlijke aanblik, al wandelend op de eerste burchtwal. Het evenement kadert in een opwaarderingsoefening voor het Warandebos,” legt burgemeester Jo Roggen (Open Vld) uit. “Met Europese subsidies hebben we een uitgebreid beheerplan voor het bos gemaakt om dit erfgoed en deze prachtige natuur een duurzame toekomst te geven.” 

Concreet wil dat zeggen dat de wegkwijnende populieren en essen zullen geleidelijk aan vervangen worden door boomsoorten zoals haagbeuk en winterlinde. De hazelaars worden terug in hakhoutbeheer gezet.

Er komen ook infoborden en rustpunten en het verhaal van de burchtsite zal je kunnen ontdekken via een audiowandeling.