Vroeger scoorde Paul Pans al meerdere hits, deze keer lukte het niet: "Ze moeten je natuurlijk op de radio draaien"

Paul Pans
Een hit scoren is niet aan iedereen gegeven maar Paul Pans (67) - de componist, auteur en producer uit Geetbets die ook al eens durft te zingen - slaagde daar de afgelopen vijf decennia meermaals in. Zopas stelde hij een nieuwe single voor Me(t) ’t wielertoerisme deur het land maar met zijn vorige , De Liedjes van Verminnen, zat de Vlaamse Top 50 er voor Paul niet in. “Men denkt altijd bij de nationale zenders een stok te vinden om mijn nummers, en die van zovele collega’s, niet meer te moeten draaien.”

Misschien zegt de naam u niet meteen iets  maar toch is Pans niet de eerste de beste. Hij schreef liedjes voor  artiesten als Ann Christy, Barbara en Marc Dex, Paul Severs, Joe Harris, Jimmy Frey, Will Ferdy, Bobby Prins en zovele anderen, was leerkracht muzikale opvoeding en stond zelf in de spotlights met zijn groep The Classic Illustration, die onder meer met Darling I love you, I say goodbye en Black-eyed woman een hit scoorde, ook in het buitenland.

Liedjes op de radio krijgen, is niet evident

“Vroeger was het allemaal een stuk makkelijker in de muziekwereld. Tien Om Te Zien zorgde voor een boost, maar daar kon ik zelf weliswaar nauwelijks of niet van genieten. De laatste jaren moet je zelf financieel instaan voor opnames, vroeger namen de platenfirma’s de opnamekosten voor zich. Voor mij is dat niet zo erg, ik heb sinds 2006 een degelijke homestudio (Studio Old Street), speel de orkestbegeleidingen zelf in en zing ook de koortjes in. Anderzijds kan je nu heel wat promotie voeren via sociale media, wat gratis is, maar anderzijds mag je steengoede producties maken, maar de nummers moeten dan ook gedraaid worden op de radio’s en liefst zoveel mogelijk, dat is niet evident wat de nationale zenders betreft. Onbekend is onbemind of als de nationale radio’s je nummer niet draaien, kan het nooit scoren. Het is jammer dat De liedjes van Verminnen de hitlijsten niet haalde, ook al kreeg ik meer dan een schouderklopje van Johan voor die productie, maar je raakt eraan gewoon. Men denkt altijd bij de nationale zenders een stok te vinden om mijn nummers en die van zovele collega’s, niet meer te moeten draaien. Uiteraard zijn we niet van de jongste en behoren we niet allemaal tot grote platenmaatschappijen als Universal en CNR.”

Lees verder onder de foto.

Paul Pans
Paul Pans heeft zijn eigen studio waar hij zowat alles voor zijn rekening neemt. (Foto: Paul Pans)

2 jaar gewacht om liedje uit te brengen

Dat Paul een nummer schreef over de liedjes van Verminnen hoeft niet te verwonderen want die twee kennen mekaar al lang. “Ik leerde Johan persoonlijk kennen bij de auteursrechtenorganisatie Sabam en de Vlaamse Sabamvrienden, een vereniging waarvan Johan jarenlang voorzitter was en ik ondervoorzitter. Ik heb veel optredens van Johan mogen beleven, een van zijn allerbeste naar mijn mening, vond plaats in Herk-de-Stad. Het was toen dat ik het idee kreeg de titels van een groot aantal liedjes van Verminnen in één nieuwe liedjestekst van mij te verzamelen, wat een eerbetoon werd aan Johans talent. In 2019 was de song klaar en ik liet hem destijds aan Johan horen. Hij was vereerd, maar vroeg me het nummer pas uit te brengen naar aanleiding van een of andere gebeurtenis rond hem, zoals zijn 70ste verjaardag onlangs. Ik moest dus twee jaar wachten om het liedje te laten releasen, maar deed dat met alle plezier en respect voor hem.”

Vaccinatie verplichten maar overheid durft dat niet

Paul Pans is zo iemand die, zelfs niet met een coronapandemie op de hielen, stil blijft zitten. Muziek maken is waarvoor hij leeft. “Ook tijdens de coronacrisis ben ik blijven schrijven en producen. Daarvoor trad ik al tientallen jaren niet meer op, tenzij als koordirigent. Ik heb dus weinig geleden onder de maatregelen. Ik heb het nog steeds druk, maar probeer ook voldoende tijd aan mijn gezin te besteden, dat is zo belangrijk en heeft zo een grote waarde. De coronacrisis heeft een grote impact op de mensen, wanneer je de regels respecteert en voldoende geluk hebt, ontsnap je aan die stille ziektemaker en killer. Je familie en vrienden veel minder zien, niet kunnen knuffelen, is wel erg hard. Anderzijds is het dan weer geen oorlog die je beleeft. Het vaccineren zou verplicht moeten zijn, maar de politieke wereld heeft de moed niet om dit op te leggen, ze vrezen aan populariteit te verliezen en minder kiezers achter zich te krijgen. Dat is de realiteit.”

Eind september brengt Pans een nieuwe fysieke full-cd of album uit, met achttien zelfgeschreven en door hem zelf ingezongen nummers. Het is dit jaar trouwens precies een halve eeuw geleden dat voor het eerst een nummer dat Paul schreef, uitgebracht werd op plaat. Wijlen Harry Herman was de vertolker van de single Beter laat dan nooit.

Over zijn nieuwste productie Me(t) ’t wielertoerisme deur het land lees je hier meer. 

Lees meer over