Uitbaters uitgebrande nachtwinkel zijn nog niet uit de problemen

Kamaljit Singh
Hoe zou het intussen zijn met Kamaljit Singh (47) en zijn vrouw Jaspreet Kaur (41) vroegen wij ons af. Drie maanden geleden, op 10 april, brandde het appartement boven hun nachtwinkel in de Steenstraat, in het centrum van Geetbets, uit en ook de winkel leed veel schade en moest tijdelijk dicht. We zochten hen op en hoorden hoe alles nog lang niet terug bij het oude is.

De zaakvoerders baten 4 nachtwinkels en een frituur uit en zijn goed gekend in de regio. “Het vuur zorgde voor veel schade en tot vandaag is het pand niet gerestaureerd en is de winkel nog dicht. Wij hebben nog een pand naast onze frituur en dat verbouwden we tot tijdelijke nachtwinkel, vanzelfsprekend met onze eigen centen. Helaas blijken daar nu de frigo’s defect en staan we opnieuw voor extra onvoorziene kosten.”

Nooit opgeven

Toen het noodlot toesloeg en het appartement boven hun nachtwinkel uitbrandde, stond het koppel net op het punt om hun nachtwinkel in Rummen te renoveren maar dat project zal even moeten wachten. “De bestelwagen is ook aan vervanging toe en mijn motor heeft het eveneens begeven.  De verzekering laat voorlopig niets van zich horen zodat ook van die kant voorlopig geen hulp komt. Het is wel al uitgesloten dat de brand werd veroorzaakt door de mazoutketel maar heel eerlijk, het plezier is er toch een beetje af voor ons. Anderzijds denk ik niet aan opgeven, dat staat niet in mijn woordenboek. De dag na de brand stond ik, weliswaar een uurtje later, al in mijn andere winkel. Als Sikh ben ik het gewend om hard te werken en te geven aan de mensen die het minder hebben. Wij organiseren regelmatig voedselbedelingen voor mensen die het moeilijk hebben en dat blijven we doen. Ik zal mijn afkomst nooit verloochenen want hierdoor heb ik geleerd om voor anderen te zorgen en te geven, ook dat is belangrijk en dat vinden mijn vrouw en kinderen evenzeer.”

Steun van lokale mensen

Niet alleen geeft het koppel waar ze kunnen (ze doneren regelmatig eten aan armen), de lokale gemeenschap is hen evenzeer dankbaar en probeert hen te helpen nu zij het even moeilijker hebben. “Onze omgeving, buren, vrienden en zelfs politiekers zijn heel ondersteunend geweest. De warmte en de vriendschap die we van hen kregen en krijgen, is overweldigend. Sommige mensen gaven ons hun vriendschap, anderen steunden ons financieel. Ze vingen mijn vrouw op en ze kwamen extra kopen in de winkel. Het is hartverwarmend om te zien dat we, na 16 jaar, nog altijd geliefd en gewild zijn in de buurt. Dat betekent toch dat we iets goeds doen."

Aan de inzet van het koppel zal het in elk geval niet gelegen hebben want Kamaljit staat elke ochtend om 5.00 uur op om een half uur later al bij de bakker de nodige verse broden op te halen. “Het is niet gemakkelijk maar je kan de tijd niet terugdraaien. Je kan alleen maar proberen het beter te maken. Hoe dan ook wil ik tijd blijven maken voor mijn kinderen, ook al is het druk. Ze naar school brengen en gaan halen is voor mij en mijn vrouw een verademing. Het komt uiteindelijk wel goed maar het zal nog veel moeite kosten”

De huurder, die er op het moment van de brand woonde, heeft ondertussen een tijdelijke woning gekregen van de gemeente. 

Lees meer over