Zes 100-jarigen en ouder in één woonzorgcentrum, het recept om oud te worden "Blijven ademen"

9 mei 2022 | 16u10 | Gepost door christian.henn…
vlnr Rosie, Madeleine, Suzanne, Emiel, Florine en Maria

In Woonzorgcentrum ‘Vondelhof’ in Roosbeek-Boutersem werden zes bewoners gevierd die dit jaar 100 jaar oud zijn of ouder. Niet toevallig vijf vrouwen en slechts één man. Sommige oudjes zeggen niet veel meer, maar enkelen konden toch het recept geven om 100 jaar oud te worden: ‘Profiteren van alles wat het leven biedt”, “veel mopjes vertellen”, of nog “Ne goeie Leffe drinken”. Ze werden samengebracht op het terras waar ze konden genieten van een glaasje cava. 

Zes honderdjarigen Boutersem

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Maria Vanmol (rechts), is afkomstig uit Hoegaarden en al vijf jaar in het Vondelhof. “Mijn geheim om 100 jaar te worden: altijd goed gelachen en veel mopjes verteld. Ik word pas 100 jaar in november en dat gaan we dan vieren met vriendinnen, kennissen en familie”, aldus Maria. “Cava drink ik niet, wel Champagne”, grapte ze nog.

Blijven ademen

Florine Minnot (tweede van rechts) is afkomstig uit de Potterie in Tienen. Zij wordt einde november 105 jaar oud. “Mijn geheim om zo oud te worden is ne goeie drinken, vooral donkere Leffe. Ik heb twee kinderen en mijn dochter zit zelf in een rusthuis in Zoutleeuw. Jammer genoeg zie ik niet zo goed meer”, aldus Florine, die ooit nog in Tienen in Grimde een café openhield.

Emiel Pardon (101j) , afkomstig uit Bierbeek is nog maar enkele maanden in het Vondelhof. “Ik heb altijd in Bierbeek gewoond. Ik studeerde voor meubelmaker, maar heb altijd met camions gereden. “Als men mij vraagt hoe ik zo oud werd zeg ik altijd ‘Blijven ademen’. Ik heb altijd genoten van de plezante dingen die het leven biedt. Altijd en overal meegedaan aan alles”, vertelt Miel.

Rosie, Madeleine en Suzanne

Rosie Kaufman (links) wordt deze maand 101 jaar oud. Ze is afkomstig uit Duitsland en heeft Joodse roots, maar ze vertelt daar niets meer over. “Ik had wel zin om 100 jaar te worden”, vertelde ze toch. Madeleine Buys (tweede van links) wordt in september 100 jaar. Ze is afkomstig uit Blanden en woont al enkele jaren in het Vondelhof.

Suzanne Kempeneers (3de van links) wordt ook deze maand 100 jaar. Ze werd op 17 mei 1922 geboren in het Franse Santeuil, en kwam daarna toen ze elf jaar was naar België. “Ik werd naaister en ging mij in Brussel vervolmaken. Ik maakte mooie kledingstukken, waaronder tientallen bruidsjurken, echte pareltjes waar ik nu nog trots op ben.”. Suzanne leerde haar man Emile Vanhentenrijk kennen, huwden in 1946 en kregen één dochter. “We bleven altijd wonen in Kumtich, en toen mijn man in 2013 overleed, bleef ik nog tot in 2018 in ons huis wonen. Daarna verhuisde ik naar het Vondelhof op 96-jarige leeftijd. Mooie leeftijd om naar het rusthuis te gaan”, besluit Suzanne.

Lees meer over