Wielrenner Georges Claes wordt postuum ereburger van Boutersem: met de kassei van Parijs-Roubaix

28 januari 2023 | 16u22 | Gepost door christian.henn…
Guy Vanbelle bij Georges en Gilberte met centraal de kassei

Op de jongste gemeenteraad heeft Georges Claes “postuum” de onderscheiding “ereburger van Boutersem “gekregen. Kersverse schepen van Cultuur Guy Vanbelle kon Georges Claes junior en zus Gilberte  deze postume titel aan hun vader berichten. Georges Claes senior stierf in 1994 op 74 jarige leeftijd. Hij was een begenadigd wielrenner en tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix. Vandaar dat hij na zijn loopbaan  het café Parijs-Roubaix in Kerkom opende.

Georges Claes werd op 7 januari 1920 werd geboren. Zijn indrukwekkend palmares tussen de jaren 43 en 50, en vooral zijn overwinningen  in Parijs-Roubaix (1946 en 1947) spreken tot de verbeelding en hij wordt in één adem genoemd in het zeer exclusieve lijstje van grote namen. Hij had een grote wilskracht en heeft vele mensen uit Boutersem kippenvel bezorgd. Als inwoner van Kerkom werd de naam van Georges Claes regelmatig wereldnieuws waardoor hij de gemeente op de kaart heeft gezet.

Georges Claes had een dochter Gilberte en een zoon Georges (Georges Claes Junior) die lange tijd in Kerkom woonde. Nu woont Georges in Leuven en Gilberte in Korbeek-Lo. Het ouderlijke huis met opschrift ‘Café Parijs-Roubaix ‘schittert nog steeds als een icoon langs de Malendriesstraat in Kerkom, maar is geen café meer.

Lees verder onder de foto

Wielrenner Georges Claes senior Boutersem
Wielrenner Georges Claes senior

Georges Claes route?

Guy Vanbelle: “ Als kersvers schepen en bovendien inwoner van Kerkom ben ik zeer tevreden dat Georges Claes senior nu postuum de titel toebedeeld krijgt van ‘ereburger van Boutersem’. Hij is een voorbeeld van wilskracht geweest destijds en zijn koersen en zijn naam staan gegrift in het geheugen van inwoners die hem hebben gekend.  Dit is een idee waar de voltallige gemeenteraad en ook alle inwoners achter staan”.

Dat Georges Claes ereburger is, vormt ook een mooie kans voor het toerisme in Boutersem. Schepen Tinne Alaerts droomt van een Georges Claes route, dwars door Kerkom. “Een recreatieve fietsroutelangs het voormalige cafeetje ‘Parijs Roubaix’ met het renner verhaal van Georges Claes vereeuwigd in een podcast. Dat zou toch een mooie toeristische meerwaarde zijn hè”, aldus Tinne.

Café Parijs Roubaix in Kerkom
Café Parijs-Roubaix in Kerkom

 Het verhaal van Georges Claes

Georges Claes senior werd geboren op 7 januari 1920 in Boutersem. Zijn moeder kookte In het kasteel aan de Leuvense steenweg en zijn vader was chauffeur van het kasteel. Toen Georges 7 jaar werd verhuisden zijn ouders naar Lovenjoel, waar ze een café begonnen. In 1943 keerden ze opnieuw naar Boutersem, meer bepaald naar Kerkom, waar Georges een relatie kreeg met de dochter van het café op de hoek van de Malendriesstraat en de Bergstraat. George trouwde en het koppel kreeg twee kinderen : Georges en Gilberte. In 1945 trad vader een jaar lang In het leger. Hij verbleef hiervoor 8 maanden in Ierland en trainde die periode eigenlijk bijna niet. Toch slaagde hij erin om een jaar later in 1946 Parijs - Roubaix te winnen. In Kerkom werd toen de wedstrijd vol ongeduld gevolgd op de radio, en er trokken zelfs een honderdtal supporters naar Roubaix, broer Jan op kop. Toen George de overwinning behaalde brak het feest los In het dorp.

Driemaal podium

Maar ook in 1947 won Georges Claes en hij werd derde in 1948, nu 75 jaar geleden. Er zijn slechts 7 renners die na 1945 drie jaar (of meer) op rij op het podium van Parijs-Roubaix gestaan hebben. In 1954 stopte Georges met fietsen na aanhoudende rugklachten. Hij begon dan aan de overkant van het café van zijn schoonouders een fietsenwinkel en een benzinepomp. Later maakte deze zaken plaats voor het café met de naam Parijs Roubaix.

Hij bleef de wieler sport van nabij volgen. Ook zoon George Claes junior koerste enkele jaren bij de profs. Hij werd bijvoorbeeld negende in de Ronde van Vlaanderen en 15e in Gent Wevelgem. “ Ik had niet het karakter van mijn vader had en ik ben  dan ook gestopt met wielrennen”, geeft Georges Claes Junior toe, die na het pensioen van zijn vader ook nog enkele jaren het café Parijs-Roubaix open hield. Twee jaar geleden werd dit café te koop gesteld.

Lees meer over