Parallel fietspad moet fietsers van drukke Smidstraat weghalen

19 oktober 2022 | 17u47 | Gepost door christian.henn…
Het fietspad start aan de versmalling van de Neervelpsestraat op een bestaande wegel

De gemeente Boutersem heeft ver gevorderde plannen om een fietspad aan te leggen parallel met de Smidstraat op een reeds bestaande wegel. Vanuit Neervelp is al langer vraag naar een veilige fietsverbinding met het centrum en vooral Vertrijk. Want fietsen langs de Neervelpsestraat en de Smidstraat, de verbinding tussen de E40 en de Leuvensesteenweg, is gevaarlijk. Het voorontwerp is klaar en op woensdag 26 oktober vanaf 19 uur wordt hierover in het buurthuis van Vertrijk aan de Schoolstraat 15, een infomarkt georganiseerd.

Einde vorig jaar nog werd in Neervelp actie gevoerd voor een veilige fietsverbinding van Neervelp met Vertrijk en Boutersem. (foto) De actievoerders wilden vooral een fietsverbinding achter Kwabeek door, doorheen de velden, maar blijkbaar is dit niet voorzien in de ruilverkaveling. Misschien kan er ooit nog een fietserbinding langs de Velpe, maar dat is toekomstmuziek.

Aan de steenweg werd wel al één verbetering doorgevoerd. Langs de Neervelpsestraat in Boutersem, meerbepaald op het stuk net voorbij het op- en afrittencomplex van de E40, aan de kant van de dorpskern van Vertrijk, werden over een afstand van een driehonderdtal meters al gescheiden fietspaden aangelegd.

Lees verder onder de foto

De actie vanuit Neervelp voor een veilige fietsverbinding
De actie vanuit Neervelp voor een veilige fietsverbinding met Vertrijk

Richting fietsstraat

En nu zou dus een fietspad aangelegd worden van aan de versmalling van  de Neervelpstraat, parallel met de Smidstraat tot de hoek van de Brugstraat met het Camerveld. Vandaar is de Brugstraat in één richting al ingericht als fietsstraat.

Schepen Maarten Devroye (N-VA) geeft uitleg: “De plannen zijn ondertussen gemaakt. We organiseren nu de infomarkt voor de bevolking, en meer bepaald voor de grondeigenaars en omwonenden, want er moet nog onderhandeld worden over grondinname. Het gaat vooral om landbouwgronden. De bestaande trage weg is 1,60 meter breed, maar voor een veilig fietspad in twee richtingen hebben we 3 meter nodig, met bovendien nog aan beide zijden een schutstrook. We hebben dus 4 meter nodig”.

Lees meer over