Grootschalig crimineel netwerk dat voor 180 miljoen euro aan cocaïne verdiende opgerold, ook huiszoekingen in Boutersem

drugs
In Boutersem, Leuven, en Lubbeek en werden onlangs huiszoekingen uitgevoerd die geleid hebben tot het oprollen van een georganiseerde criminele bende die massaal veel geld verdiende aan de lucratieve cocaïnetrafiek.

Op 30 en 31 maart 2023 vond met ondersteuning van Europol een gecoördineerde tussenkomst plaats in het kader van een internationaal drugsonderzoek gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven in nauwe samenwerking met de Nederlandse regionale politiediensten van Zeeland West-Brabant en Rotterdam alsook de Spaanse Guardia Civil. Op deze actiedagen zijn politiediensten binnengevallen op negen verschillende locaties in België, acht in Nederland en één in Spanje. Hierbij werden vijf verdachten gearresteerd.

Het onderzoek werd eind oktober 2021 opgestart op basis van geanalyseerde SKY-ECC berichten die wezen op de aanwezigheid van een grootschalig crimineel netwerk dat opereerde vanuit regio Leuven, maar vertakkingen had in Nederland, Spanje, Zuid-Amerika en Dubai. Een heel netwerk van SKY-ECC gebruikers werd ontward en de kern van de criminele organisatie werd verder afgelijnd. Verdere analyse van de inhoud van de berichten leidde tot het blootleggen van een gigantische cocaïnetrafiek vanuit diverse Zuid-Amerikaanse havens naar diverse havens in Europa. Door het uitgebreid netwerk van contacten in de diverse havens, slaagde de organisatie erin meerdere tonnen cocaïne binnen te smokkelen en voor grove winsten door te verkopen. "Opvallend was de professionaliteit en flexibiliteit die de organisatie aan de dag legde; zo slaagde ze erin om tot bij het ontsleutelen van het SKY-ECC netwerk volledig onder de radar te blijven. Verder maakten de verdachten gebruik van diverse coverfirma’s en modus operandi om de autoriteiten in de diverse landen te omzeilen en grote hoeveelheden cocaïne binnen de EU te verhandelen. Zo verliepen de transporten niet enkel via de zeehavens, maar ook via de luchthavens", zo klinkt het bij het parket van Leuven.

Naar schatting verdiende de kern van de organisatie meer dan 180 miljoen euro aan de lucratieve cocaïnetrafiek. Om deze winsten terug in het reguliere circuit te krijgen, werd gebruik gemaakt van diverse witwasmechanismen. Zo werden de gelden enerzijds geïnvesteerd in cryptomunten en anderzijds in diverse vastgoedprojecten in binnen- en buitenland.

De huiszoekingen in België werden uitgevoerd in Leuven, Lubbeek, Boutersem, Rumst, Antwerpen en Sint-Agatha-Berchem, dit met bijstand van de lokale politiekorpsen, DJSOC Drugs, Federale drugs- en cashhonden en SPN-TST voor detectie van verborgen ruimten. Simultaan vonden er acht huiszoekingen plaats in Nederland en één huiszoeking in Madrid in Spanje.

Naar aanleiding van de gecoördineerde tussenkomst werd circa 1,2 miljoen euro aan verschillende cryptomunten, verspreid over diverse cryptoplatformen, in beslag genomen. Deze inbeslagname kwam er na een doorgedreven onderzoek van diverse cryptoplatformen waarbij de Federale Gerechtelijk Politie van Leuven bijstand genoot van het European Financial and Economic Crime Centre van Europol, gespecialiseerd in crypto-onderzoek. Eveneens werden 50.000 euro cash, een Audi Q3, exclusieve juwelen, horloges en luxeartikelen in beslag genomen. De diverse bankrekeningen van de verdachten werden geblokkeerd en er werd beslag gelegd op twee bedrijfspanden en een woning in Nederland. Ten slotte werden ook tal van gsm-toestellen aangetroffen, waaronder mogelijks nieuwe PGP-telefoons die de verdachten gebruikten voor hun criminele activiteiten.

Vrijdag 31 maart werd één van de verdachten, een 36-jarige man uit Lubbeek, voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Leuven, die besloot hem onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. De raadkamer bevestigde dinsdag 4 april zijn verdere aanhouding. De tweede verdachte, een 33-jarige man met Spaans-Marokkaanse dubbele nationaliteit, werd aangehouden in Spanje met oog op uitlevering. De overige drie gearresteerden betroffen familieleden en mochten na verhoor beschikken.

Momenteel worden de andere medeverdachten actief opgespoord.  De Federale Gerechtelijke Politie van Leuven zet het onderzoek verder onder leiding van de onderzoeksrechter.

Lees meer over