Fantoomvliegtuig in Honsem doet denken aan ‘Kuifje in Haspengouw’

VLM geeft uitleg bij het toestel
De Vlaamse Landmaatschappij heeft binnen het kader van de ruilverkaveling Willebringen in Honsem, op de site van het oude vliegveld ‘Les Burettes’, dat zich over Honsem, Meldert, Opvelp en Bevekom uitstrekte, een fantoomvlietuig ingehuldigd, een 3D print van het Belgische opleidingsvliegtuig Renard R31. Meteen ook een eerbetoon aan de verdwenen Belgische vliegtuigindustrie. Een echt vliegtuig neerpoten kon niet, dus werd het een fantoomvliegtuig, dat de aandacht van fietsers en wandelaars moet trekken. Zowat een toestel waar Kuifje nog mee zou gevlogen hebben.

Oude taxibaan

“Er zal nog een 10 meterstrook aangelegd worden in de vorm van de oude taxibanen. Dat wordt een natuurcorridor. Indertijd waren er zo drie taxibanen, deze in Honsem, en ook één in Meldert en één in Opvelp.  We gaan verder nog een natuurstrook inrichten rond de holle weg die naar deze site leidt. We proberen ook met plaatselijke wachtbekkens de wateroverlast van Honsem tegen te gaan. We realiseerden ondertussen al in de ruilverkaveling een wandelverbinding met Meldert, en mooie gescheiden fietspaden, aldus Annick.

Nog in deze ruilverkaveling worden kruispunten heringericht voor de veiligheid en gaat er nog aandacht naar erfgoed. Vooreerst is er deze erfgoedsite van WOII, maar er worden nog twee archeologische sites uit de Romeinse tijd in de picture geplaatst. De archeologische site in Kumtich wordt in 2022 gerealiseerd, die in Meldert in 2023.

Lees verder onder de foto

Het vliegtuig omring door taluds
Het vliegtuig omring door taluds

Kijken naar de sterren

Op dit ogenblik is de oude open bunker waar het vliegtuig gestald is, omgeven door een talud, wel iets lager dan de oorspronkelijke taluds in WOII. Vroeger lagen er ook camouflagenetten boven de vliegtuigen.  Er werd een zitbank op het talud aangelegd en er zijn inforborden geplaatst, maar die zijn nog niet definitief. Het vliegtuig zelf werd op ware grootte gemaakt voor de beleving in het landschap. Later worden er nog twee relicten van het vliegveld in de picture geplaatst één tegen Meldert aan, de andere tegen Bierbeek. De site waar het vliegtuig staat blijkt tevens één van de donkerste plaatsen in de regio te zijn, geschikt voor sterrenkijkers.

Lees verder onder de foto

Zijaanzicht toestel
Een zijaanzicht van het toestel op de aviole

Einde van de oorlog

De taxibaan, parallel aan de Stenenkruisweg, wordt dus  in ere hersteld, in het kader van de ruilverkaveling. Zowel het vliegveld van Bevekom Le Culot als Les Burettes in Honsem-Meldert  kwamen in gevaar bij de laatste stuiptrekking van de Duitse luchtmacht aan bod, de operatie Bodenplatte op 1 januari 1945. Die was gericht tegen geallieerde vliegvelden in België, Frankrijk en Nederland. De aanval was een ramp voor de Luftwaffe die zeer veel piloten en vliegtuigen zou verliezen. Eén van de doelen was vliegveld Les Burettes. De aanvallers raakten echter de weg kwijt en zo bleef het vliegveld gespaard. Onmiddellijk na de oorlog werd het aan de landbouw teruggegeven.

Lees meer over