Drie agenten doodgeschoten aan Kolemveld aan het einde van WOII

2 september 2022 | 10u56 | Gepost door christian.henn…
De vorming van de stoet

Op dinsdag 6 september 2022 herdenken NSB-Boutersem en de Vriendenkring Strijdersbond, met medewerking van het gemeentebestuur, de 78ste verjaardag van de Bevrijding van Boutersem. Er wordt verzameld aan de Oude Baan vanaf 9.30 uur. Om 10 uur is er een herdenking aan de gedenksteen en wordt een stoet gevormd naar het kapelletje der gefusilleerden.

Freddy Stillaert, voorzitter van NMBS geeft uitleg: “ Op donderdag 22 april 1943 reed een trein, volgeladen met Joden, naar Auschwitz, heel traag van het station in Vertrijk naar het station in Roosbeek en moest stoppen voor het sein. Plots klonk er geratel van machinegeweren. Enkele Joden probeerden te ontsnappen en sprongen uit de trein. Toen wat later de trein verder reed vond men in het veld een man die in zijn been was geschoten. Wat verder lagen er nog 4 gekwetsten. Aan het station van Roosbeek vond men een vrouw die door de trein middendoor was gereden. Nog een andere man was kunnen vluchten en werd op de Leuvensesteenweg in een huis verstopt.”

Lees verder onder de foto

Kapel gefusilleerden
Aan de kapel der gefusilleerden

Misdaad in het veld

“Op woensdag 6 september 1944 trokken de Duitsers van Leuven over Tienen en Landen terug richting Duitsland. Aan het kruispunt Leuvensesteenweg, Oude Baan en Kolemveldstraat hadden ze een wegversperring aangebracht. Alle auto’s werden tegengehouden en gecontroleerd. Drie mensen van de Gerechtelijke Politie van Leuven werden naar Tienen gestuurd om er een drievoudige moord te gaan onderzoeken.  Zij werden ook tegengehouden, de papieren nagekeken. Na een verhoor werden zij ‘ter dood veroordeeld’ omdat ze gewapend waren. De Duitsers wisten dat het Kolemveld  een verlaten plaats was, waar niemand hen zag en schoten de drie agenten dood.  Het waren Officier Richard Poelmans, en de inspecteurs Felix Vandeplas en Gustaaf Vangindertael.”

“Drie weerstanders die probeerden door de versperring te rijden werden nog doodgeschoten. Het waren Polydoor Kuppens , Joseph Seghers en Florent Buntinx”, aldus Freddy Stillaert.

Lees meer over