Camera’s moeten sluikstorters betrappen over heel het grondgebied

3 september 2022 | 12u14 | Gepost door christian.henn…
Een zak propvol zwerfvuil naast een sluikstortcamera

Sluikstorten is ook een pest in Boutersem. Bij opruimacties over alle deelgemeenten van Boutersem worden steeds propvolle zakken vuil opgehaald. Daarom schakelt Boutersem nu naar een hogere versnelling. Schepen Bart Dusart lichtte op de gemeenteraad de plannen rond de beteugeling van sluikstorten toe.

Bart Dusart, schepen van milieu (CD&V) : “Sluikstorten opruimen kost heel veel geld en vrijwilligerswerk. De gemeente gaat daarom samen met de afvalintercommunale Ecowerf camera’s installeren om sluikstorten te beteugelen. Ik heb dit als schepen ook altijd verdedigd binnen Ecowerf. Boutersem was binnen Ecowerf één van de grote pleitbezorgers voor de aanschaf van camera's om zwerfvuil te bestrijden. Met deze actie kunnen we de vrijwilligers die zwerfvuil opruimen een hart onder de riem steken.”

Ecowerf ondersteunt de gemeente. Een afvalcoach-zal zich toespitsen op handhaving via sluikstortcamera’s en sensibilisering via het coachingstraject van Mooimakers.

Het opstellen van de tijdelijke bewakingscamera’s, namelijk drie mobiele camera’s past binnen het luik handhaving. De ‘verborgen’ camera’s zullen niet enkel ingezet worden aan de glasbollen van EcoWerf, maar op eender welke ‘hotspot’.  Boutersem stapt mee in voor een proefperiode van 3 jaar. Na één jaar volgt een evaluatie. De gemeente kan de camera’s 25 dagen per jaar huren voor 3500 euro, maar EcoWerf neemt de volledige coördinatie op zich.

Lees meer over