Blueslegende Boogie Boy opent vernissage van fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem

Boogie Boy en Eddy Verloes
Zondagnamiddag 27 juni opent de foto-expo Buiten Zinnen/Losing Our Minds de deuren in het Maagdenhuismuseum in Antwerpen. Tegelijk wordt het boek en de cd rond de fotoreeks er voorgesteld. Boogie Boy ( links op de foto) mag het geheel muzikaal openen, samen met The River Curls Around the Town, de band die aan het project van Verloes meewerkte.

“Hier hebben we met z’n allen lang naar uitgekeken”, zegt Verloes. Ons totaalproject komt nu tot een hoogtepunt bij het (hopelijk) einde van deze bizarre coronatijd. Mensen staan te trappelen om elkaar opnieuw te knuffelen, te genieten van een concert of een cultureel event. De energie zal niet te stoppen zijn en dat merk je ook bij dichter Benno Barnard en de muziekband The River Curls Around the Town, waarmee ik het project realiseerde.

Chassidische Joden op het strand

Het verhaal begon wanneer Verloes een uitstap naar zee maakte op een stormachtige dag en daar foto’s nam van een groep chassidische Joden. “Als fladderende figuranten dwarrelden ze het strand op. Ik voelde meteen dat ik in een surrealistische wereld was terechtgekomen. Het was een unieke setting voor een weergaloze film. Normaliter verwacht je hen in een grootstad als Antwerpen bijvoorbeeld, maar niet in een storm op een Belgisch strand. Het contrast kon niet groter zijn met mijn bezoek enkele weken tevoren aan Aalst Carnaval waar de Joden voor de zoveelste keer op een stereotiepe en platvloerse manier werden tentoongesteld. De speelse ongedwongenheid van hun onorthodox optreden op het Belgische strand stak schril af tegen de platte en banale enscenering in de ajuinenstad. Vanaf het ogenblik dat ik de foto’s nam, wist ik dat de poëtische schoonheid ervan de wereld zou kunnen veroveren, hetgeen een jaar later ook gebleken is”, herinnert de fotograaf zich.

Van het ene komt het andere

De foto’s gaan al snel een eigen leven leiden wanneer Verloes er meermaals in de prijzen mee valt, zowel in eigen land als elders. Guido Joris, redacteur bij het tijdschrift Joods Actueel , brengt de fotograaf in contact met de bekende Nederlandse dichter Benno Barnard die bij de fotoreeks verschillende beklijvende gedichten schrijft in het Nederlands die dan nadien ook nog in het Engels vertaald zijn. “Het klikte meteen tussen ons en de teksten die hij bij de foto’s schreef waren perfect. In diezelfde periode nemen Bart Bekker en Jan Vanwinckel, van de muziekband The River Curls Around the Town, contact met mij op omdat ze een landschapsfoto van mij wilden gebruiken voor de cover van hun nieuwe cd. Ik vertelde hen over het project met Barnard waarop zij voorstelden om de Engelse gedichten op muziek te zetten. Benno en ik waren in de wolken van hun muzikale composities en een uniek concept van beeld, woord en klank kreeg op deze manier zijn neerslag midden mei 2021 in het prachtig uitgegeven foto- en gedichtenboek met cd Buiten zinnen/Losing Our Minds door Poëziecentrum Gent. “

Wereldwijde erkenning

De fotoreeks van Verloes zette intussen de triomftocht verder en kreeg wereldwijde erkenning in verschillende landen in Europa maar ook in de Verenigde Staten. “In verschillende galerijen hangen de foto’s en ik ben er trots op dat ik enkele belangrijke wedstrijden kon winnen waaronder Travel Photographer of the Year 2020 (People of the World) en  zeer recent de Siena Creative Photo Award 2021 (Open theme),  dat is één van de meest prestigieuze fotowedstrijden ter wereld.”

Zondagnamiddag 27 juni  is het dan zover en wordt het boek met cd officieel voorgesteld en opent de foto-expo de deuren. De vernissage wordt georganiseerd onder de auspiciën van de stad Antwerpen en van het Maagdenhuismuseum en is die dag alleen op uitnodiging toegankelijk. Vanaf maandag 28 juni tot 15 augustus 2021 is de expo ook open voor het grote publiek.  “Dat uitgerekend Paul Ambach of Boogie Boy,  samen met The River Curls Around the Town, de vernissage opent is geen toeval. Zoals voor de gedichten niemand beter dan Benno Barnard geschikt is om de Joodse cultuur te beschrijven, zo is er ook niemand beter geknipt dan Boogie Boy om het publiek in de gepaste Joodse sfeer onder te dompelen. Paul heeft zelf Joodse roots en had nooit Boogie Boy geweest als zijn ouders niet op het juiste moment gevlucht waren voor de Holocaust.  Het is een eer dat hij de tentoonstelling muzikaal wil inspelen”, besluit Verloes.

Vanaf maandag 28 juni tot 15 augustus 2021 is de expo ook open voor het grote publiek.

Meer info op www.maagdenhuis.be/buitenzinnen

Lees meer over