Beelden uit de pastorie Boutersem komen op afvalcontainers terecht

Heiligenbeelden pastorie Boutersem
Heiligenbeelden uit de pastorie Boutersem : Foto ©Guido Langendries

De pastorie van St Hilarius Boutersem is ontruimd om een gezin uit Oekraïne te huisvesten. Een nobel doel. “Maar de heiligenbeelden, oude boeken, oude documenten, werden afgevoerd naar het containerpark. Historisch waardevol of niet, we zullen het nooit weten. Dit is triest. Geen degelijk lokaal erfgoedbeleid”, aldus oud-burgemeester Guido Langendries, actief bij de heemkundige Kring Velpeleven.

Guido Langendries doet het verhaal: “Op zaterdag 10 april ging ik naar het containerpark en stelde vast dat er in de gipscontainer een oud heiligenbeeld lag. Ik vond het wel vreemd dat zo’n prachtig beeld van minstens 100 jaar oud bij het afval lag maar stelde mij geen vragen. Ik maakte me de bedenking : zo krijgen ze misschien nog een tweede leven in een particuliere verzameling.”

“Dinsdag 12 april gingen we wandelen en kwam ik een oud lid van de kerkfabriek tegen en die vertelde me in het bezit te zijn van voor Velpeleven toch wel interessante documenten. Volgens zijn zeggen kwamen die van de opruim van de pastorie naar aanleiding van de bestemmingswijziging van de pastorie als opvangwoning. Toen pas realiseerde ik me dat die beelden die ik op het containerpark gezien had hoogstwaarschijnlijk een gevolg waren van de opruimingsactie in de pastorie.”

Lees verder onder de foto

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Heiligenbeeld stort Boutersem in container
Heiligenbeeld in de container (Foto ©Guido Langendries)

Overaanbod in Kringloopwinkel

“In een poging om deze waardevolle beelden nog te redden ben ik naar het containerpark gegaan en heb aan de parkwachter gevraagd of ik die beelden mocht fotograferen. Hij bevestigde mij dat leden van de kerkfabriek deze beelden hadden aangebracht en dat die kwamen van de pastorie St Hilarius Boutersem. Hij zei me dat de kringloopwinkel de container geledigd had en dat ze de beelden geweigerd hebben omwille van een overaanbod in de Kringloopwinkel te Tienen. De twee beelden belandden samen met nog drie porseleinen beelden in de gipscontainer en de houten sokkels in de container voor sloophout”, vervolgt Langendries

“Conclusie de beelden komen wel degelijk van de pastorie van Boutersem en sierden hoogstwaarschijnlijk vroeger de St Hilariuskerk. Zij werden naar het containerpark gebracht door leden van de kerkfabriek. Ook oude boeken en  oude documenten, verdwenen zo. Er is met andere woorden nog veel werk aan de winkel voor een sterk lokaal erfgoedbeleid”, besluit Guido Langendries.

Lees meer over