Minister Zuhal Demir start uitrol slimme inzamelunits van Bebat

20 januari 2022 | 14u05 | Gepost door rik.poulman@te…
Minister Demir gebruikt hier de gloednieuwe ASP-unit voor de veilige opslag van grotere batterijen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bracht vandaag een plaatsbezoek aan batterij-recycleerbedrijf Bebat in Tienen om het startschot te geven van de nieuwe inzamelunits bij 17.000 inzamelpunten over ons land.

De voorbije jaren zien wij een exponentiële groei van draadloze toepassingen zoals smartphones, tablets, power tools, slimme horloges, elektrische fietsen. Ze hebben allemaal een gemeenschappelijk kenmerk: herlaadbare batterijen.

“De cijfers spreken voor zich”, zegt managing directeur Peter Coonen van Bebat, “op vijf jaar is de Belgische batterijenmarkt in stuks met 25% gegroeid en het aantal bedrijven aangesloten bij Bebat is verdubbeld. Het gewicht van al die batterijen groeit nog veel meer. De piepjonge en nog ontluikende e-mobility markt is op zijn eentje al groter dan de markt van alle andere draagbare batterijen samen.”

Niet alleen volumes stijgen, ook de complexiteit van batterijen, die steeds groter en krachtiger worden, vraagt om aanpassingen van de manier waarop Bebat al die batterijen inzamelt en ermee omgaat.

Lees verder onder de foto
Peter Coonen
CEO Peter Coonen geeft toelichting bij de innovaties die Bebat invoerde

Peter Coonen: “Onlangs zijn wij begonnen met de uitrol van 17.000 slimme inzamelunits in winkels, scholen, bedrijven en recyclageparken. Elke unit bevat een slim systeem waarmee de vulgraad en de temperatuur van op afstand kunnen gevolgd worden met een grotere ophaaleffectiviteit tot gevolg.” Er bestaan aparte inzamelunits voor kleine batterijen voor scholen, winkels en niet gespecialiseerde bedrijven. Grotere batterijen kunnen ingeleverd worden bij gespecialiseerde zaken en containerparken.

Minister Demir kreeg bij Bebat een demonstratie van die slimme inzamelunits met verkleinde inwerpopening met de hoogtechnologische telemetriesystemen. Daarnaast werden ook de gloednieuwe ASP-units gedemonstreerd voor de veilige opslag van grote batterijen die niet in de klassieke inzameltonnen passen. Deze oplossing was tot voor kort onbestaand en is door Bebat ontwikkeld en gepatenteerd. Tal van andere innovatieve toepassingen moesten de minister inspireren en aantonen waarom verschillende procedures voor de ophaling van lege batterijen zo nodig zijn.

Lees verder onder de foto
Recyclage van batterijen
Jaarlijks passeren er miljoenen batterijtjes in het bedrijf.

“Batterijen spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven”, aldus minister Demir, “maar dankzij de nieuwe technologieën van Bebat zullen ook grotere batterijen in de toekomst efficiënt en veilig kunnen worden ingezameld om ze te recycleren. Op die manier blijven wij ook de afvalberg verkleinen, zorgen wij voor gezonde lucht in Vlaanderen en worden we stap voor stap minder afhankelijk van de import van belangrijke materialen in het buitenland. De huidige crisis leert ons dat import uit het buitenland vaak kwetsbaar en onzeker is.”