Factory of Sweetness Tienen, de eerste namen

Mats Tuerlinckx
Op Suikerrock is het nog een jaartje wachten, maar een kleiner festival moet er wel af kunnen. Concertorganisator Walter Kestens zocht en vond in de Tiense Suikerraffinaderij de perfecte partner om begin van september festivalgangers opnieuw in de juiste mood te brengen. De eerste namen raakten vandaag bekend.

“Op zondag 5 september kunnen millenials volledig losgehen (het zal dan toegelaten zijn!) op drie bands die mee de soundtrack van de 90’s bepaalden, maar nog niets aan relevantie hebben ingeboet”, verzekert Walter. “Met Janez Detd, De Mens en Levellers! halen wij drie kleppers in huis.”

“There’s only one way of life, and that’s your own” moet zowat het meest gescandeerde refrein zijn van de 90’s. The Levellers drukten hun dikke folkrock stempel op dat tijdperk. Hun sociaal en politiek activisme weten ze licht verteerbaar te maken met hun energieke live shows, waarbij alles mag behalve stilstaan. Dat is sowieso moeilijk met festival anthems als ‘Liberty song’, ‘Fifteen Years’ en ‘Beautiful day’. Die laatste kreeg in Vlaanderen trouwens een stevige revival door de tv-serie ‘Dertigers’.

De Mens brengt al bijna 30 jaar de betere Nederlandstalige poëzie, meestal verpakt in stevig rockende songs die festivalweides op hun kop zetten. Sinds debuutsingle ‘Dit is mijn huis’ uit 1992 heeft dit creatieve viertal een ellenlange rist hits gescoord, die iedereen los uit het collectieve geheugen kan meebrullen: ‘Jeroen Brouwers (schrijft een boek)’, ‘Irene’, ‘Nederland’, ‘Lachen en mooi zijn’, ‘En in Gent’, ‘Sheryl Crow I need you so’, ‘Maandag’, ‘Kamer in Amsterdam’, ‘Ergens onderweg’, ‘Zonder verlangen’…

Fenomeen

De pretpunkers van Janez Detd bestaan inmiddels 25 jaar en dat vierden ze vorig jaar nog, net voor de pandemie uitbrak, met een zweterige show in de Brielpoort in Deinze. Een strakke set waar de hits in sneltreinvaart volgden: 'Take on me', 'Beaver Fever', 'Mala Vida', 'Anti-Anthem'… Skateboard in de aanslag, beanie op het hoofd en zwaaien met dat t-shirt!

Walter Kestens: “Openen doen we met een fenomeen uit buurgemeente Glabbeek, Mats Tuerlinckx. Hij stond in 2019 nog op het Acoustic stage van Suikerrock, had ook al mogen optreden op Pukkelpop, en werd onlangs opgepikt voor The Voice Vlaanderen. Mats, een jonge kerel met heel wat in zijn... mars.”

Factory of Sweetness is de kleinere broer van Suikerrock, maar even groot in sfeer, gezelligheid en beleving. De naam dekt de lading volledig, want het evenement vindt plaats aan het T-center van de Tiense Suikerraffinaderij, net buiten het centrum van Tienen. Met de skyline van de fabrieksgebouwen als decor en een uitermate gezellige inkleding, is dit afgesloten privé terrein met zijn 185 jaar geschiedenis ideaal om drie dagen te genieten van ‘het feest van de bevrijding’!

Tickets zijn vanaf nu beschikbaar, uitsluitend online via deze link: https://factoryofsweetness.tickoweb.be/selection

Namen voor vrijdag 3 september en zaterdag 4 september volgen snel!

Lees meer over