Bouw nieuw ziekenhuis in Tienen kan van start gaan: "Is nood aan want zorgbarometer in de regio kleurt donkerrood"

rz Tienen

Het langverwachte nieuwbouwproject van het Regionaal Ziekenhuis Tienen kan van start gaan. Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) keurde het dossier definitief goed. Dat maakte de minister bekend op een persconferentie maandagochtend. 

Eerder keurde het schepencollege van de stad het positief advies van de administratie over de bouw van het nieuwe ziekenhuis al goed en de afgelopen maanden boog de Gewestelijke Omgevingsvergunningscomissie (GOVC) zich over het nieuwbouwdossier en gaf een duidelijk positief advies. De minister keurde nu dus ook het dossier definitief goed. “Met de omgevingsvergunning op zak, kan het langverwachte nieuwbouwproject nu écht uit de startblokken schieten en is de toekomst van het ziekenhuis als cruciale speler in de gezondheidszorg van de regio veiliggesteld”, luidt het.

Lees verder onder de foto. 

rz Tienen
De eerste steenlegging is voorzien in 2026 en de bouw zal zo'n vier jaar duren.

Nood aan nieuw ziekenhuis want zorgbarometer in de regio kleurt donkerrood

Het ziekenhuis in Tienen is jaarlijks goed voor meer dan 300.000 contacten met patiënten, meer dan 10.000 opnames en zo’n 1500 MUG-interventies. “Om ook in de toekomst aan de toenemende zorgvraag tegemoet te komen moet het nieuwe ziekenhuis er komen want door de vergrijzing en het toenemende aantal chronische zieken kleurt de zorgbarometer in onze regio donkerrood. Het fiat van de minister is een historisch moment voor de gezondheidszorg in de regio”, zegt algemeen directeur Gert Peeters. In de nieuwe campus zal er plaats zijn voor 69 bedden voor dagopname, 252 voor klassieke hospitalisatie en tien bedden voor intensieve zorgen. Daarnaast worden er acht operatiezalen en vier verloskamers voorzien, net als een spoedafdeling met negentien plaatsen, een afdeling voor medische beeldvorming en een huisartsenwachtpost. Het ziekenhuis wil ook inzetten op een groene omgeving met een park, een zone voor gemeenschapslandbouw, een speelzone en een boomgaard.”Dit project zorgt ervoor dat patiënten en zorgverleners kunnen rekenen op een moderne infrastructuur die voldoet aan de noden van vandaag en morgen. Ik begrijp dat er bij omwonenden bezorgdheden waren over de impact op de mobiliteit. We hebben er alles aan gedaan om die zorgen serieus te nemen en tal van voorwaarden en maatregelen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat de impact op de omgeving beperkt blijft”, aldus de minister. Uit het Milieueffectenrapport bleek dat de huidige ontsluitingsroute de meest optimale keuze was. Er wordt ook een bedrijfsvervoerplan uitgewerkt waarin rekening wordt gehouden met shiftenwissels, bezoekuren, bedrijfsfietsen en fietsvergoedingen. De parkeerplaatsen zullen na de werkuren en tijdens de weekends deels worden opengesteld voor buurtbewoners en er komen 420 fietsenstallingen, een voetgangersbrug en een reguliere busdienst. “Het RZ Tienen blijft voor onze stad een enorme troef op het vlak van gezondheidszorg en tewerkstelling. We zullen nu samen met het ziekenhuis en de omwonenden streven naar een optimale inbedding in de buurt en een veilige verkeersdoorstroming”, aldus nog burgemeester Jonathan Holslag (DURF). 

Vier jaar werken

Een eerste vleugel van het bestaande ziekenhuis wordt in juni afgebroken. De rest van de St.-Jan-campus blijft operationeel tot het nieuwe gebouw wordt opgeleverd. De eerste steenlegging daarvan is voorzien begin 2026 en de werken zullen ongeveer vier jaar duren.