185ste suikerbietencampagne afgetrapt in landbouwbedrijf in Wommersom

28 september 2021 | 12u16 | Gepost door redactie
Philippe Avermaete en Erwin Boonen
Vandaag start de 185ste suikerbietencampagne van de Tiense Suiker, de grootste producent van het land. Om het belang aan te tonen van de bietenplanters in het proces, werd de aftrap gegeven in het bedrijf van landbouwer Philippe Avermaete in Wommersom, eigenlijk vlakbij de Tiense suikerfabriek. De bietencampagne duurt tot in januari en dan zullen 4000 lokale bietenboeren wel 3,3 miljoen ton bieten rooien en om de twee tot drie minuten een lading suikerbieten aanbieden ofwel in Tienen of in Longchamps. Tiense Suiker verwacht suikerbieten uit Haspengouw, Henegouwen en de Condroz.

“Ondanks een kwakkelzomer belooft het een positieve campagne te worden. De zonnige dagen van de voorbije weken hebben ervoor gezorgd dat het suikerhalte van de bieten is toegenomen.. De bieten bleven deze zomer grotendeels van het noodweer gespaard. Bieten hebben wortels die tot twee meter diep gaan en kunnen zich dus gemakkelijk aanpassen aan slechte omstandigheden of droogte. Onze lokale bietsuiker wordt steeds groener, dankzij het circulaire karakter van de biet, waarbij alles wordt hergebruikt”.

Lees verder onder de foto van de suikerfabriek

Suikerfabriek Tienen

150 gram suiker per biet

“In onze nabijgelegen fabriek zullen de bieten verwerkt worden tot suiker. België heeft steeds een belangrijke positie binnen de suikerproductie en Tiense suiker is op jaarbasis goed voor 500.000 tot 650.000 ton witte suiker. Elke biet weegt ongeveer 1 kg en bevat 150 gram witte suiker”, zegt  Erwin Boonen, directeur grondstoffen Tiense Suiker.

“Ook in de productie van onze suiker is het al groen wat de klok slaat. Het is de ambitie van ons moederbedrijf Südzucker Groep om de CO2-uitstoot met 30% te verminderen tegen 2030. Om dit te bereiken zijn we onze energiemix aan het optimaliseren en plannen we hiervoor een investering van 25 miljoen euro in onze nieuwe diffusietoren. De bouwwerken hiervoor starten nog deze bietencampagne. Dit zal ons toelaten om meer dan 5700 ton CO2 te besparen op jaarbasis en 150.000 kubieke meter aan water”, aldus Erwin Boonen.

Lees verder onder de foto

Rooimachine in actie

Tractoren met GPS gestuurd

Niet toevallig werd de aftrap gegeven in het bedrijf van Philippe Avermaete in Wommersom. De teelt van de bieten is volop in ontwikkeling. Er zit een hele strategie van teeltrotatie in. Zo zet het bedrijf Avermaete naast bieten ook in op graan, aardappelen en maïs. Om hun efficiëntie te verhogen maken bietentelers steeds meer gebruik van hoogtechnologische tools, zoals GPS-gestuurde tractoren waarmee de grond tot op 2 cm precies kan bewerkt worden.

Lees verder onder de foto

Rooimachine vol bieten

“Het gebruik van gewasbescherming en meststoffen wordt tot een minimum beperkt. Het succes van eender welke teelt staat of valt met de bodemgezondheid. We gebruiken veelvoudige mengsels als groenbemester en daarnaast proberen we de grond zoveel mogelijk te respecteren. Wij ploegen al zeven jaar niet meer om het bodemleven te respecteren en de bewerkingen die we doen op de velden proberen we zo precies mogelijk te doen qua diepte. We rijden ook zoveel mogelijk op GPS”, vertelt Philippe Avermaete.

Na de uitleg werden de bieten gerooid met een gesofisticeerde machine uit de bioteelt, werden de bieten overgeladen op een bietenwagen die dan richting suikerfabriek vertrok. (CH)

Laden bietenwagen

Lees meer over