UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel viert vrouwelijke ondernemers met Female Friday

21 februari 2023 | 13u47 | Gepost door annpeeters
kantoor
Internationale Vrouwendag staat ook dit jaar helemaal in het teken van de strijdbaarheid van vrouwen. Zo was het pakweg dertig jaar geleden niet zo vanzelfsprekend dat vrouwen werkten. Laat staan ondernemen. In België is slechts 3 op 10 ondernemers vrouw. Met de afterwork ‘Female Friday’ wil UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel die vrouwen verbinden en vieren.

Vrouwen oefenen minder vaak een zelfstandige activiteit uit en leiden nog vooral kleinere bedrijven, met minder werknemers, dan hun mannelijke tegenhangers. In België vertegenwoordigen vrouwen 35,4 % van de zelfstandigen. Sinds enkele jaren neemt het aantal zelfstandigen verhoudingsgewijs echter sterker toe bij vrouwen dan bij mannen, waardoor de genderkloof in de Belgische ondernemerswereld geleidelijk aan kleiner wordt.

Elke Tielemans: “Ondernemers pikken met hetgeen ze doen in op de noden en uitdagingen die er zijn en zorgen voor innovatie. Om er met heel de samenleving op vooruit te blijven gaan, is het dan ook belangrijk dat de ondernemerspopulatie een weerspiegeling van de maatschappij is. Moeten we steeds een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, of zelfs andere groepen? Het ideale antwoord op die vraag is nee. Maar zolang de weerspiegeling niet klopt, is er werk aan de winkel.”

Cijfers van nieuw opgerichte eenmanszaken in de laatste 10 jaar tonen aan dat maar 42% van de starters vrouw zijn. Hoewel dat percentage vroeger nog lager lag, is er nog steeds nood aan een inhaalbeweging. Vrouwen stimuleren om de stap naar het ondernemerschap te zetten, kan door barrières die zij ervaren bespreekbaar te maken en weg te werken.

Elke Tielemans: “Ondernemerschap biedt kansen. Op micro- maar ook op macroniveau. Daarom moeten we drempels om de sprong te wagen maximaal verlagen. Ook voor vrouwen dus! Dat doen we bij onze 1-op-1 begeleidingen door een heel persoonlijke aanpak te hanteren. De coaches zetten jou als ondernemer centraal. Daarnaast zit dit ook in onze belangenbehartiging verweven. Wanneer we kijken naar vrouwelijk ondernemerschap zal ons pleidooi voor de verbetering van het sociaal statuut en de organisatie van flexibele kinderopvang een belangrijke rol spelen. Al geldt dit uiteraard niet enkel voor vrouwen. Een andere belangrijke factor is herkenbaarheid. Via de organisatie van bijvoorbeeld onze Female Friday brengen we onderneemsters samen om actief ervaringen uit te wisselen, bij te leren en te groeien in hun ondernemerschap.”

Female Friday vindt plaats op 10 maart. Het is een afterworkbijeenkomst met veel netwerkgelegenheid, maar ook een inspirerend panelgesprek begeleidt door Suyin Aerts. Suyin is medezaakvoerder van X-Treme, een bedrijf dat visuele en opblaasbare producten op maat aanbiedt. Ook zij gelooft in de meerwaarde van events als Female Friday.

Suyin Aerts: “Wanneer je je als vrouw goed voelt in een bepaalde plek of functie, is het belangrijk daar gebruik van te maken en een rolmodel te zijn voor anderen. Er zijn ook rolmodellen die mij inspireren, dus ik wil dat op mijn beurt teruggeven. Ik wil dat het panelgesprek motiveert. Aan de andere kant wil ik ook tegenslagen en moeilijkheden in het ondernemerschap bespreken. Succesverhalen lijken altijd vanzelf te gaan, maar dat is niet zo. Vrouwen die voor het ondernemerschap kiezen, geven bijvoorbeeld nooit het huishouden en de opvoeding van de kinderen honderd procent uit handen. Die combinatie wil ik ook ter sprake brengen.”

Female Friday gaat door op 10 maart in Craywinckelhof in Lubbeek. 

Lees meer over