Twee Leuvense bedrijven kanshebber voor 'Leeuw van de Export 2022'

winnaars
Wie dé exportprijs van Vlaanderen mee naar huis mag nemen, dat weten we pas op 14 september, maar de vakjury maakte de lijst van kanshebbers wel al iets korter.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ wordt het met genomineerden CRV Corthouts (Diest), XenomatiX (Heverlee) en Twipe Mobile Solutions (Heverlee) een Vlaams-Brabants onderonsje. Bogaerts Greenhouse Logistics (Hoogstraten) en Lambo Laboratoria uit Antwerpen (Wijnegem), en het West-Vlaamse Kipco-Damaco (Oostrozebeke) zijn in de running bij de ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’.

Drie genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’

1.     CRV Corthouts

 

image

Al in 1985 bracht CRV Corthouts een biokoek voor kinderen op de markt. Hoewel de biotrend zich pas jaren later zou doorzetten, bleef het familiebedrijf uit Diest al die tijd trouw aan zijn duurzame visie. Continue investeringen in het productieapparaat, kwaliteitscontrole en productinnovatie leverden uiteindelijk de internationale doorbraak op in de niche van biobaby- en -kinderkoeken.

Op één eigen koekjeslijn na – onder het merk Biskids – voert CRV Corthouts een privatelabelstrategie. In cocreatie met zijn klanten ontwikkelt het producten in lijn met lokale smaakpatronen en regelgeving. Vooral in het buitenland tekent zich de voorbije vijf jaar een serieuze groei af. Maar liefst 95% van de omzet komt uit export, met de EU en het VK als zwaartepunt. Al smaakt ook de eerste kennismaking met Australië en Nieuw-Zeeland naar meer.

 ·        Locatie: Diest

·        Aantal medewerkers: 18 voltijdequivalenten (België)

·        Omzet (2021): € 9.427.916,54

·        Exportaandeel in de omzet (2021): 95%

·        Aandeel niet-EU-landen in de export: 8%

2. Twipe Mobile Solutions

image

Ontstaan als innovatiepoot van mediagroep Corelio bedient deze techspeler uit Heverlee vandaag ruim 80 krantentitels in 13 verschillende landen met zijn software. Met de SaaS-toepassing van Twipe lees je de digitale krant op een gebruiksvriendelijke manier, zowel via webbrowsers als mobiele apps. Verder laat de technologie toe om leesgedrag te monitoren en lezers nieuwsselecties op maat aan te bieden.

Onder meer Le Monde, The Telegraph en The Daily Mail staan op de referentielijst van Twipe. Het bedrijf is actief in onze buurlanden, Italië, Scandinavië, het VK en de VS, samen goed voor een aandeel van liefst 92% in de omzet. Naast softwareontwikkelaar positioneert Twipe zich als thought leader binnen zijn niche, onder meer door deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoekstrajecten. De inzichten hieruit deelt het via publicaties, gespecialiseerde congressen en zijn eigen blog. Naast verdere groei in de VS en het VK wil Twipe de komende jaren ook dieper binnendringen in het Duitse medialandschap.

        Locatie: Heverlee

·        Aantal medewerkers: 28 voltijdequivalenten (België)

·        Omzet (2021): € 4.307.149,89

·        Exportaandeel in de omzet (2021): 92%

·        Aandeel niet-EU-landen in de export: 9%

3.XenomatiX

image

Deze born global uit Heverlee is gespecialiseerd in multibeam-LiDar. Dat is een gepatenteerd lasersysteem dat tienduizenden laserstralen tegelijk uitstuurt, om zo objecten te detecteren in de omgeving en afstanden nauwkeurig in te schatten. Multibeam-LiDar kent toepassingen binnen onder meer smart cities, infrastructuur en de maakindustrie. Maar dé doelmarkt van XenomatiX is toch de automobielindustrie, waar het systeem gebruikt wordt in rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen.

Ruim drie kwart van de omzet komt uit export. XenomatiX focust daarbij in de eerste plaats op grote automobiellanden als Duitsland, de VS, China, Japan en Zuid-Korea. In Berlijn, Detroit en Peking heeft het bedrijf zijn eigen vertegenwoordiging, in de andere afzetmarkten kan het bogen op een distributeursnetwerk.

          Locatie: Heverlee

·        Aantal medewerkers: 23,6 voltijdequivalenten (België)

·        Omzet (2021): € 2.101.853,75

·        Exportaandeel in de omzet (2021): 76%

·        Aandeel niet-EU-landen in de export: 36%

Op 14 september maken Vlaams minister-president Jan Jambon en Joy Donné, dan gedelegeerd bestuurder van FIT, de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking in Leuven. Meer info over het wedstrijdverloop vindt u op www.leeuwvandeexport.be.

Lees meer over