Coronapandemie duwt studentenjobs in richting van zorgsector

8 April 2021 | 10u40 | Gepost door Anoniem (niet gecontroleerd)
De werkloosheid in Vlaams-Brabant vertoont een licht dalende trend op Vlaams niveau en het arrondissement Leuven volgt die evolutie. Opvallend is wel dat studenten door het coronavirus steeds vaker een studentenjob zoeken in de zorgsector.

Het maandrapport voor maart over het aantal werkzoekenden van VDAB is een feit en de resultaten zijn lang niet zo slecht als je zou denken na meer dan één jaar corona. Eind maart telde Vlaams-Brabant 26.582 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 1,4% meer in vergelijking met maart 2020. Niet echt positief zou je denken maar in tegenstelling tot deze lichte stijging is er in vergelijking met vorig jaar op Vlaams niveau een lichte daling van 1,6%. De werkloosheid daalt in alle andere provincies met de provincie Limburg als sterkste daler: -4,9%. “De afwijkende trend in Vlaams-Brabant is te verklaren door de stijging in Halle-Vilvoorde (+3,1%) ten opzichte van vorig jaar. Leuven volgt met een daling van 0,7% de licht dalende trend op Vlaams niveau”, aldus VDAB. Daarbij moeten we wel vermelden dat de cijfers over niet-werkende werkzoekenden gaan en dus niet over tijdelijke werkloosheid.

Land- en tuinbouw

Nog een opvallende vaststelling over de Vlaams-Brabantse arbeidsmarkt: door de coronapandemie verloren heel wat studenten hun studentenjob. In 2020 was er sprake van een daling van 11% in de tewerkstelling bij jongeren. Dat gegeven vertaalt zich in ruim 8 miljoen minder gepresteerde uren, goed voor een daling van 7,6%. Niet verwonderlijk als je weet dat de horeca amper de deuren mocht openen sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020. Studenten gaan wel vaker aan de slag in andere sectoren. Zo zijn ze meer actief in de zorgsector (+19%) en in de land- en tuinbouwsector (+27%). Het vermoeden bestaat dat die situatie weer zal wijzigen van zodra de horeca en de evenementensector weer groen licht krijgt van de overheid.

Lees meer over