Twee jonge Leuvenaars ontwerpen uniek horloge

7 november 2022 | 11u12 | Gepost door annpeeters
Cedric en Senna
Senna Graulus (26) en Cedric Beyens (27) zijn twee jonge ontwerpers die samen een designlabel opgericht hebben.
Senna Graulus en Cedric Beyens leerden elkaar 8 jaar geleden kennen tijdens hun studies Productdesign. Nadat ze in 2018 afstudeerden, gingen ze elk hun eigen richting op binnen de designwereld. Cedric ging aan de slag als meubelontwerper bij een grote Belgische fabrikant, Senna als productontwerper in een designbureau.

Na hun eerste jaren werkervaring, begon het echter te kriebelen. “In het werkveld voel je je als ontwerper in zekere zin soms wat gelimiteerd. Je werkt in opdracht van klanten en je moet je aanpassen naar hun waarden en de specifieke marktnoden. Hoewel we allebei onze job enorm graag doen, groeide het idee om iets te creëren dat echt van ons is. Toen we tijdens corona plots veel extra tijd hadden, was dat voor ons dan ook het moment om eindelijk die droom waar te maken”, zeggen Senna en Cedric.

Leerproces

De keuze voor een uurwerk, was voor de twee niet moeilijk te maken. “We zijn altijd gepassioneerd geweest door uurwerken en merkten dat we daar bovendien dezelfde smaak in hebben. Verder is een uurwerk een complexer object, waar veel verschillende onderdelen en materialen samenkomen. Dat maakte de uitdaging, maar ook het potentiële leerproces des te groter.“

Eén van de voornaamste drijfveren om DISTINCT op te richten, was dan ook de mogelijkheid te groeien als ontwerpers, lichten Cedric en Senna toe: “Een product op de markt brengen, van tekentafel tot verkoop, daar komt veel bij kijken. In dat proces, dat in totaal twee jaar duurde, hebben wij veel bijgeleerd. Het zoeken naar geschikte leveranciers, de communicatie ermee, maar ook het opzetten van een webshop, de productfotografie… Alles hebben we in-house gedaan.”

Swiss Made

Vorig jaar reisden de twee nog af naar La Chaux-de-Fonds in Zwitserland. Daar wordt hun uurwerk geassembleerd. “Het was voor ons een unieke ervaring om ter plaatse te gaan en de vakmensen aan de slag te zien die ons ontwerp zouden gaan maken. We vinden het ook belangrijk om een goede band te hebben met onze leveranciers. Dat komt de kwaliteit van het eindproduct alleen maar ten goede.”

Het ontwerp

Het ontwerp straalt eenvoud uit. Het is een horloge voor alledaags gebruik voor hem én haar. “Het is een eerbetoon aan eenvoud en ingetogenheid. We vinden het belangrijk dat de drager er jarenlang plezier van heeft. Daarom bleven we zoveel mogelijk weg van trendgevoelige designkeuzes.”

Toch is het ontwerp allesbehalve banaal. “De wijzers stijgen gradueel op vanuit het centrum van de wijzerplaat. Dit driedimensionale effect creëert een speling van licht en schaduw”, leggen de ontwerpers uit. Deze dynamiek zorgt voor een unieke uitstraling van de horloge in alle lichtomstandigheden.

Toekomstplannen

DISTINCT legde afgelopen twee jaar een indrukwekkende weg af van ontwikkeling tot productie en verkoop. En ook de toekomstplannen van het duo zijn ambitieus. “We willen als merk blijven groeien”, aldus Cedric Beyens. “We hebben van in het begin gemikt op een internationaal publiek, en dat willen we blijven doorzetten.” Toch blijven beide oprichters bescheiden. “Het allerbelangrijkste is dat we met plezier kunnen werken. DISTINCT komt voort uit passie voor het ontwerpen. Dat moet je altijd blijven voelen.”

uurwerk
if

Lees meer over