Stad Leuven lanceert toolbox ‘Leuven cares’ voor veiliger nachtleven

affiche

De stad Leuven lanceert de online toolbox ‘Leuven cares’. Dat is een praktisch instrument voor horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen om grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven te voorkomen en aan te pakken.

“Elke dag zetten we ons in om van Leuven een stad te maken waar iedereen zich veilig en welkom voelt, met respect voor ieders grenzen”, zegt Mohamed Ridouani (Vooruit), burgemeester stad Leuven. “Grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet. Daarom hebben we vanuit een gedeelde visie en met de expertise van heel wat partners uit het veld een actieplan op maat van onze stad uitgewerkt. Dit deden we samen met onder meer politie, justitie, studentenkoepel LOKO, jongeren, uitgaansgelegenheden, evenementen, hulpverlening, onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer. De toolbox die we vandaag lanceren, maakt deel uit van het ‘Leuven cares’-actieplan dat we nu uitrollen.”

De toolbox bevat een infobrochure over grensoverschrijdend gedrag en een concreet stappenplan met acties om medewerkers en vrijwilligers te sensibiliseren en tips om gepast te reageren bij grensoverschrijdend gedrag. Ook is er ondersteunend communicatiemateriaal, zoals hulpkaartjes, affiches en banners en informatie over het inrichten van een care zone beschikbaar. Er worden ook vormingen georganiseerd waarin je leert om grensoverschrijdend gedrag te herkennen, er gepast op te reageren en om te gaan met slachtoffers en plegers.

Horeca-uitbaters kregen reeds een eerste informatiesessie over de toolbox met informatie over grensoverschrijdend gedrag en omgaan met slachtoffer of daders, richtlijnen over doorverwijzing en tips voor de inrichting van safe spaces. Ze ontvingen ook affiches voor in het café en informatie om hun personeel te briefen.

De toolbox is een work in progress. De stad zal nieuwe inzichten op basis van lopende pilootacties en andere activiteiten toevoegen.

Care team op Het Groot Verlof
De stad gaat zelf op zoek naar vrijwilligers die samen met de preventiedienst deel willen uitmaken van een care team dat aanspreekbaar is voor wie zich niet op zijn of haar gemak voelt tijdens het uitgaan. Zo’n care team zal een eerste keer ingezet worden tijdens ​ Beleuvenissen in juli op de Vismarkt onder de begeleiding van Nacht, een Leuvens jongerencollectief met veel expertise in sfeerbeheer. De stad zal tijdens Beleuvenissen ook preventieboodschappen verspreiden via digitale schermen, banners en affiches.

Lees meer over