Smart City Data platform van Brugge, Leuven en Roeselare wint internationale award

17 november 2022 | 07u16 | Gepost door annpeeters
stadskantoor
De stad Leuven gaat naar huis met een internationale award tijdens het Smart City Expo World Congress in Barcelona.

In het kader van het Smart City Expo World Congress werd een wedstrijd georganiseerd voor baanbrekende projecten, ideeën en strategieën die steden over de hele wereld leefbaarder en duurzamer moeten maken. Uit 337 voorstellen van 60 landen koos de jury de inzending van de stad Roeselare, Leuven en Brugge als laureaat in de categorie ‘Enabling Technologies’.

Leuven bundelde vorig jaar de krachten met Roeselare en Brugge om de markt te bevragen voor de aankoop van een dataplatform. Via een raamcontract kochten ze onlangs gezamenlijk een Smart City Data Platform aan bij het consortium Urban Sense, vertegenwoordigd door Cegeka en Sirus. Op die manier gaven de drie steden een aanzet voor een standaard dataplatform voor alle andere Vlaamse steden en gemeenten.

"Dit dataplatform is de draaischijf van onze data-architectuur en het sluitstuk van onze smart citystrategie. En dat is ongelooflijk belangrijk willen we beleid maken op basis van objectieve data in plaats van ons buikgevoel. Data zijn immers de sleutel om toepassingen te creëren die een antwoord bieden op de grote uitdagingen van vandaag en morgen”, zegt het stadsbestuur.

In Leuven maken ze in eerste instantie gebruik van het platform om het nachtlawaai in het centrum aan te pakken. Met geluidsmeters brachten ze het nachtlawaai in de Naamsestraat in kaart. Die realtime data werden vervolgens opgeslagen op het platform. Op basis van die data testen ze nu verschillende preventieve beïnvloedingstechnieken om het nachtlawaai te verminderen of te voorkomen. Zo dimmen of versterken ze de straatverlichting bij nachtlawaai. Het platform is een belangrijk onderdeel van dit project.

Lees meer over