Oude Markt in Leuven test donderdag polsbandjessysteem om coronapas te controleren

24 november 2021 | 09u55 | Gepost door annpeeters
oude markt
Komende donderdag test vzw Oude Markt in samenwerking met de stad en politie Leuven en de federale overheid een nieuw systeem om het Covid Safe Ticket te controleren. Centraal op de Oude Markt komt een kiosk waar je na controle een polsbandje krijgt, waarmee je de rest van de avond elke horecazaak op de Oude Markt kan bezoeken. Met de test van donderdag wil Oude Markt vzw onderzoeken of het zo op piekmomenten de werklast voor horeca-uitbaters kan verlagen en tegelijk de wachtrijen aan de ingangen van elke horecazaak kan verminderen.

De unieke setting van de Oude Markt, met 35 horecazaken op het plein en in zijstraten, zorgt ervoor dat vele bezoekers meer dan één café bezoeken. De vele in- en uitbewegingen aan elke aparte horecazaak zorgen op drukke avonden voor files, omdat iedereen aan de deur de coronapas moet laten scannen. “Om die drukte en files te voorkomen, willen we testen of een centrale controle aan een kiosk soelaas kan bieden”, zegt Erik De Rop, voorzitter van Oude Markt vzw. “Daar kan je je CST laten scannen aan de kiosk waarna je een polsbandje met de datum op krijgt. Daardoor weet het horecapersoneel wie al gecontroleerd is. Je hoeft je coronapas dan niet telkens opnieuw te laten scannen als je een café binnengaat. Dat vermindert ook de werkdruk voor het personeel aan de deur, want ze moeten dan enkel nog het bandje controleren.”

De centrale kiosk zal donderdag ter hoogte van het rectoraat op de Oude Markt staan. Uitbaters van de horecazaken op de Oude Markt zullen met ondersteuning van medewerkers van de stad Leuven de kiosk van 21 tot 01 uur bemannen, wat de drukste uren zijn. “Je hoeft geen gebruik te maken van de centrale kiosk, je mag ook nog rechtstreeks naar het café gaan en daar je coronapas laten zien, maar met zo een polsbandje kan er wel voor zorgen dat je vlotter binnen en buiten geraakt in de verschillende cafés”, zegt De Rop.

Met dit nieuwe systeem moet je als bezoeker je CST maar één keer laten scannen en kan de controle op CST nauwkeuriger gebeuren. Dat betekent dat de CST-controle veilig, snel en comfortabel kan verlopen zowel voor de klanten als voor de uitbaters. 

Na de testavond zullen de verschillende partners het polsbandjessysteem evalueren. “Als het effectief zorgt voor minder drukte aan de ingangen van de horecazaken en het de werkdruk voor het personeel ontlast, dan zullen we het vaker gebruiken op drukke avonden of evenementen”, zegt De Rop.

Lees meer over