Klanten van tweejarig Twinkelke zijn tevreden in Landen

14 oktober 2021 | 18u07 | Gepost door redactie
Vandenbosch in Twinkelke
Twee jaar geleden, op de werelddag van verzet tegen armoede, opende sociaal winkelpunt Twinkelke zijn deuren aan de Stationsstraat 8 in Landen. Dit jaar is het thema van de werelddag van verzet tegen armoede ‘samen krijtlijnen uitzetten’. Een mooie gelegenheid om de werking van Twinkelke te evalueren aan de hand van een uitgebreide bevraging van de doelgroep. De klanten zijn tevreden

Twinkelke heeft in twee jaar tijds 28 openingen achter de rug. Iedereen verkiest het winkelconcept tegenover de vroeger aan huis geleverde pakketten. Uit de bevraging bleek dat de overgrote meerderheid van de ondervraagden verkiest het werken op afspraak te behouden waarmee omwille van corona gestart werd. Als belangrijkste argumenten voor deze keuze wordt de beperkte wachttijd en de voorafgaande verwittiging aangehaald. De aangename en vriendelijke dienstverlening werd door de klanten vaak benoemd als een grote troef van het winkelpunt.

Projectcoördinator Elien Vanhombrouck: “Gemiddeld komen er 54 gezinnen hun boodschappen doen, met een piek van 71 in de lockdown periode. Het aantal pakketten dat nog aan huis dient te worden bedeeld, schommelt rond de tien. “

Twee ton pasta

“Het afgelopen jaar werd er meer dan 3000 liter melk afgenomen, een kleine twee ton aan pasta en een ton rijst. Naast meerdere producten van de Europese unie, kunnen door een samenwerking met de vzw Team Hope ook diepvriesproducten en andere voedingswaren voorzien worden. Per bedeling kon er ook gemiddeld uit een kleine 200 kilogram aan fruit en groenten worden gekozen.”                           

“De bevraging had als doel de doelgroep een stem te geven en het aanbod af te stemmen op hun noden”, aldus Eddy Vandenbosch (foto), schepen bevoegd voor OCMW. “We leerden dat de vraag naar non-food middelen groot blijft en willen werk maken om hygiënisch materiaal ruimer en systematischer te bedelen. Een tweede actieterrein is het beschikbaar maken van dierenvoeding. Meer dan de helft van de ondervraagden bezit minstens één huisdier en geeft aan dat het ter beschikking stellen van honden- en kattenvoeding welkom zou zijn.”

Twinkelke richt zich op inwoners van Landen met een inkomen onder de armoedegrens. De armoedegrens wordt voor een alleenstaande gelegd op 15.403 euro per jaar te vermeerderen per extra gezinslid boven de 14 jaar. Iedereen die denkt in aanmerking te komen, kan contact opnemen met de sociale dienst van het OCMW via info@ocmw.landen.be  of via het telefoonnummer 011 69 05 00. (CH)

Lees meer over