Kasteelhoeve Wange: opbouw van een natuurparel vanuit het niets

20 oktober 2021 | 14u41 | Gepost door redactie
Philip en Klara met diploma
Het landgoed van de Kasteelhoeve te Wange, deelgemeente van Landen, is bekroond met de ‘Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu 2021’. Voor deze prijs waren er zes domeinen in de running, die allen heel veel verdiensten hadden, maar de Kasteelhoeve in Wange gaf de doorslag bij de jury omdat de duurzaamheid primeerde, zowel ecologisch als economisch en sociaal. Philip Van Kelst en Klara Peeters namen het diploma in ontvangst

Klara Peeters (arts - osteopaat) en Philip Van Kelst (psycholoog – coach) startten rond hun vijftigste in 2010 een groot nieuw avontuur met de aankoop van een vervallen vierkantshoeve op 14 ha landbouwgrond die intensief bewerkt werd. “Toen we ermee begonnen verklaarde men ons voor gek. Zelfs onze dochter kon niet geloven in wat voor een verlaten gat we terecht gekomen waren. We waren toen zeer eenzaam, maar nu is die eenzaamheid er niet meer, nu is hier nog alleen verbondenheid”, vertelt Philip Van Kelst.

Lees verder onder de foto

Philip en Klara
De eigenaars Philip en Klara

Hermeandering

“Van de vervallen boerderij met overbemeste akkers hebben we een semirarie- en gastenverblijf gemaakt met 16 kamers en 30 bedden. We hebben hier ook nog een cohousing project. We coachen particulieren en bedrijven, met de hulp van paarden. Verder hebben we hier veel weiden, hagen, een voedselbos voor paarden, een voedselbos voor mensen, een grote moestuin en een hermeanderde Gete. Die hermeandering is er volledig op onze gronden gekomen. We hebben nog wel overstromingen gehad, maar dat komt omdat er elders op de Gete nog aan hermeandering moet gedaan worden. Maar die bijkomende meanders hebben al heel wat veranderd aan de fauna en de flora”, zeggen Klara en Philip.

Lees verder onder de foto

Hermedandering
Kasteelhoeve en hermeandering: foto's Valentijn Docquier

Waarom het Fonds Baillet Latour nu de prijs toekende? Het werd een holistische aanpak met de bouw van een eigen afvalwaterzuivering, het plaatsen van hoge rendementsisolatie en zonnepanelen,  het produceren en bereiding van voedsel zowel bio als lokaal en circulair. Verder was er geïntegreerd natuurbeheer door samenwerking met heel wat organisaties als Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt en de Uilenwerkgroep.

Paarden centraal

De laatste 3 jaar werd deze evolutie versneld onder impuls van een partnership tussen Kasteelhoeve Wange en Valentijn Docquier van Viva Concept, die als landschapsontwikkelaar gespecialiseerd is in landschapsontwerp voor paarden waarbij de nadruk ligt op zowel dierenwelzijn, landschapsintegratie als natuurwaarde. Zo werden er 2,5 ha bomen en struiken aangeplant, 3 kilometer meidoornhaag aangelegd, kwamen er nestkasten voor uilensoorten, en was er uiteraard de hermeandering van de Gete.

Lees verder onder de foto

Equihabitat
Equihabitat voor paarden

Paarden stonden als centraal eikpunt voor het natuurbehoud met de aanplanting van 6150 struiken als voedselbron voor paarden. Er was aandacht voor de hoogstamboomgaard evenals samenwerking met landbouwers. Men zou dit zelfs een duurzaam toeristisch bedrijf kunnen noemen. ‘Toen Klara en Philip hieraan begonnen was de natuur haar sprankel kwijt, maar nu heeft het domein dat teruggegeven, zodat mensen, natuur en dieren er in harmonie leven. Dit was de opbouw van een natuurparel vanuit het niets’, aldus de jury. (CH)

Voorstelling in rijhal
De voorstelling van de prijs in de rijhal van de Kasteelhoeve

Lees meer over