Opening Vlaams grondwitloofseizoen: na witbier nu ook wit goud in Hoegaarden

9 oktober 2022 | 14u49 | Gepost door redactie
Yves haalde de eerste witloof uit de grond

De vzw Brussels Grondwitloof organiseerde voor de tiende maal de officiële opening van het grondwitloofseizoen, ditmaal in Hoegaarden, tussen Altenaken en Outgaarden op het bedrijf van de familie Flawinne-Smits. Het werd de hele dag feest met mogelijkheid tot kopen van witloof en uiteraard ook proeven van de lekkernij, hoewel de voorzitter van de Boerenbond ook stelde dat het beleid de landbouwers in de steek laat.

Rudy Pasgang, voorzitter van de vzw, leidde de dag in: “We zijn hier op het bedrijf van Yves en Veronique  Flawinne- Smits.  Bij Veronique waren de ouders witlooftelers in Wezemaal en dat is altijd blijven hangen. In 2021 volgden Veronique en Yves samen de cursus ‘grondwitloof telen’. Er werd gezaaid, geoogst en praktijkervaring opgedaan. Dat wij nu deze opening mogen doen is een blijk van vertrouwen naar de toekomst, zowel voor deze jonge telers als naar de vzw Brussels Grondwitloof, die instaat voor de promotie”.

Lees verder onder de foto

Yves en Veronique witloof Hoegaarden
Yves en Veronique bij een wandelende witloof

Geen stikstofprobleem

Burgemeester van Hoegaarden, Jean-Pierre Taverniers (CD&V), zelf landbouwer had het over de landbouwers in de gemeente: “Als gemeente betrekken we de landbouwers bij het onderhoud van holle wegen en het zout strooien in de winter. Landbouwers zijn speciale ondernemers, trotsvast en ook een beetje aan de koppige kant. Dat is nodig, want grondwitloof telen blijft hard labeur”. Taveniers sneed ook de stikstofproblematiek aan: “Wij hebben in Hoegaarden geen stikstofprobleem.”  Hij stelde dat er in Hoegaarden voldoende honderdjarigen zijn om aan te tonen dat de lucht nog gezond is. “Proficiat aan Yves en Veronique. Witbier hadden we al, nu komt wit goud erbij”, aldus de burgemeester.

Lees verder onder de foto

Burgemeester Taverniers grondwitloof Hoegaarden
Ook burgemeester Jean-Pierre Taverniers ging op de knieën om witloof boven te halen

Witloof uit de grond

Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond sloot hier op aan: “We hebben in de land- en tuinbouwsector nooit betere resultaten gehad dan dit jaar, wel 19% omzet erbij. Maar we moeten helaas vaststellen dat de kosten met 25% gestegen zij. Er is bij de boeren nog nauwelijks ruimte voor inkomen of duurzame investeringen. En het beleid laat ons qua rechtszekerheid voor de toekomst in de steek”.

Na de huldiging van een aantal oude getrouwen als Monique Swinnen, Frans Croon en Frans Van Meldert, was het aan gedeputeerde Tom Dehaene om het lint van de opening officieel door te knippen. De eerste witloof werd door Yves uit de grond gehaald. Daarna ging ook burgemeester Jean-Pierre Taverniers op de knieën om witlof te oogsten. (CH)

Lees ook: https://www.hagelandactueel.be/oost-brabant-onderneemt/hoegaarden/opening-van-het-grondwitloofseizoen-bij-yves-en-veronique-in

Zie foto hieronder

Witloofseizoen Hoegaarden Dehaene
Gedeputeerde Tom Dehaene knipte het lint door bij de opening van het seizoen

Lees meer over