Opening van het grondwitloofseizoen bij Yves en Veronique in Altenaken

29 september 2022 | 18u29 | Gepost door redactie
Bij Yves en Veronique in Hoegaarden

Op zondag 9 oktober vindt de officiële opening van het grondwitloofseizoen plaats in de boerderij van Yves Flawinne en Veronique Smits in Altenaken-Hoegaarden. “We hebben de eerste wortelen de vorige weken gerooid. Die worden ingetafeld en tegen 9 oktober zullen we mooi witloof hebben”, vertelt Yves.

“Ik ben landbouwer sinds de helft van de jaren ’90, maar ik zette alleen suikerbieten, aardappelen en graan. Later kwam daar cichorei bij, maar daar ben ik in 2020 mee gestopt. Om de thuisverkoop aan te zwengelen zijn we toen gestart met grondwitloof. Mijn vrouw Veronique en ikzelf zijn daarvoor cursus gaan volgen in Herent”, vertelt Yves.

Het is omdat de ouders van Veronique Smits in Nieuwrode-Wezemaal aan grondwitloof deden, dat Yves en Veronique het in Hoegaarden startten. “We zetten alleen Brussels grondwitloof, geen Brabantse. Hier mogen geen hybride zaden gebruikt worden en er moet een deklaag bovenop de wortels komen”, vertelt Yves.

In de jaren ’90 werd een vzw opgericht voor grondwitloof, omdat er toen nog geen onderscheid was tussen grondwitloof en hydrowitoof. Op 9 oktober is er de officiële opening van het seizoen, ditmaal in Hoegaarden, in de boerderij Altenaken 84, juist op de taalgrens.

“Op 9 oktober in de voormiddag komen er prominenten zoals Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, gedeputeerde Tom De Haene, voormalig député Monique Swinnen en burgemeester Jean-Pierre Taverniers. Dan wordt de eerste krop uit de witloofhof gehaald en zullen er witloofhapjes zijn. In de namiddag is de hoeve open voor het grote publiek van 13 tot 18 uur. Er zijn rondleidingen, springkastelen, kleine tractoren, een tentoonstelling van landbouwvoertuigen, taart, koffie en uiteraard degustatie van witloofhapjes”, besluit Veronique. (CH)

Lees meer over