Burgemeester Geetbets voor één dag smoutebollenbakker

Geetbets smoutebollen
In Geetbets streek de jaarlijkse kermis neer. In deze post-coronatijd is het toch even wennen om zoveel volk op straat te zien. Burgemeester Jo Roggen (Open VLD) ruilde één dag zijn sjerp om smoutebollenbakker te worden en kreeg daarbij assistentie van gedeputeerde Ann Schevenels. "Geetbets geeft een boost aan de lokale economie door lokaal kopen te promoten", verduidelijkt de deputé haar aanwezigheid. "Vanuit de provincie ondersteunen wij handelskernversterkende initiatieven".

"Onze gemeente en de lokale handelaars hebben een zware periode achter de rug", zegt Roggen. "Corona liet ook hier zijn sporen na. Naar aanleiding van onze jaarlijkse kermis pakken wij hier uit met het project 'Foor Local' om lokaal kopen te promoten. Dat gebeurt via aankoopbonnen en wedstrijden tijdens de kermissen. Via 'Foor Local' wil Geetbets het volkse en nostalgische karakter van een kermis accentueren. Het herenigt jong en oud in het post-corona tijdperk zowel symbolisch als fysiek terug in de dorpskernen."

De gemeente lanceerde tegoedbonnen van verschillende bedragen die bij lokale handelaars en kermisattracties kunnen worden gebruikt. Ze worden voor en tijdens de kermissen op verschillende manieren verspreid, verloot en verstopt. Een interessante manier om de lokale economie te stimuleren, vindt ook de provincie Vlaams-Brabant die het hele project ondersteunt met een bedrag van € 2.500.

Gedeputeerde Ann Schevenels: "Wij ondersteunen nog andere projecten die hetzelfde doel beogen. Zo neemt Meise het initiatief om een distributieplatform voor lokale handelaarsbonnen te installeren, wat wij subsidiëren met € 5.000. Opvallend is ook het voorbeeld in Tienen waar fotograaf Steven Massart 160 handelaars die moesten sluiten door corona, een gezicht door ieder van hen artistiek te portretteren. Wij subsidiëren nu een project dat voorziet in de full-wrapping van een elektrische bus met foto's van de deelnemende ondernemers aan het Wearetienen-project. Deze bus van de Tiense onderneming Multiobus gaat drie maanden rondrijden in de regio Tienen.

Lees meer over