Grotere terrassen in Diest

Diest blijft bij Oost-Brabant
Vanaf 1 mei, wanneer de horeca vermoedelijk weer open mag, kan de Diestse horeca opnieuw uitgebreide terrassen opstellen. De Stad Diest brengt de verzoeken daarvoor op dit moment in kaart.

Tijdens de zomerperiode vorig jaar werden al ruimere terrassen toegestaan. Voor veel cafés is het door de veiligheidsvoorschriften niet evident om hun huidig terras uit te baten. Om rendabel te zijn, moeten hun tafels over een grotere ruimte verspreid kunnen worden. Diest Handelt, de handelsvereniging van Diest en deelgemeenten, was daarom al langer voorstander om dit systeem ook deze lente en zomer opnieuw in te voeren.
“We willen onze horeca voldoende ruimte geven om bij de heropening alles veilig te laten verlopen,” zegt schepen van lokale economie Maurits Vande Reyde. “De uitgebreide terrassen hebben vorig jaar uitstekend gewerkt. Onze horeca heeft het al hard te verduren. Daarom besloten we vorig jaar ook al om de terrasbelasting niet te innen. Deze ruimere terrassen moeten hen toestaan om rendabel te heropenen, hopelijk vanaf 1 mei. Veiligheid blijft wel het allerbelangrijkste.”

Puzzel met toegankelijkheid, Hagelandmarkt op woensdag en kermis

Om de terrassen in het centrum te kunnen uitbreiden, zijn er ook dit jaar enkele uitdagingen. Zo moet de woensdagmarkt er wekelijks kunnen blijven doorgaan. Vorig jaar verhuisde die naar de Kluisbergstraat en het terrein van Den Amer. Maar dat is nu niet mogelijk, door het vaccinatiecentrum. Ook andere evenementen die eventueel toestemming krijgen om door te gaan, zoals de kermis, kunnen daar om die reden niet meer terecht. En de toegankelijkheid in het centrum moet gegarandeerd blijven. “De puzzel leggen zal daarom inderdaad moeilijker zijn dan vorig jaar. Gelukkig is er veel solidariteit bij de horeca om dit samen aan te pakken. De bevraging bij hen loopt op dit moment. Een definitief plan zal daarna voorgelegd worden aan de gemeenteraad,” besluit Vande Reyde.

Lees meer over