Diest heeft terrassenplan klaar voor opening horeca op 8 mei

Stadhuis van Diest blijft toegankelijk
Vanaf 8 mei kan je weer terrassen in Diest. De stad heeft een terrasplan vastgelegd met de lokale horeca. Cafés en restaurants mogen hun huidige terras uitbreiden. Zo hebben ze meer ruimte om veilig klanten te ontvangen. Op woensdag 5 mei, na de wekelijkse woensdagmarkt, wordt de Grote Markt heringericht met bloembakken om de heropening vlot te laten verlopen.

In de zomerperiode van vorig jaar werden ruimere terrassen in Diest toegestaan. Voor veel cafés is het door de veiligheidsvoorschriften niet rendabel om een terras uit te baten als ze niet meer tafels kunnen zetten en dus over meer ruimte kunnen beschikken. De stad heeft daarom samen met de horeca opnieuw een plan opgemaakt, waarbij er voldoende ruimte is om de heropening veilig te laten verlopen.

“Onze horeca heeft het hard te verduren gehad. Daarom besloten we al om vorig jaar de terrasbelasting niet te innen. Deze ruimere terrassen moeten hen nu toestaan om rendabel te heropenen vanaf 8 mei. Ook de markt blijft doorgaan in het centrum. De regels volgen, blijft in deze fase wel cruciaal. We krijgen meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid,” zegt schepen van Lokale Economie, Maurits Vande Reyde.

Voetgangerszone met bloembakken

Stad Diest blijft ook de toegankelijkheid respecteren. Op de Grote Markt wordt er een afgebakende voetgangerszone voorzien op een deel van de rijbaan. Daarvoor kocht Diest een reeks bloembakken aan. Die worden geplaatst op woensdag 5 mei na de wekelijkse woensdagmarkt. Zo krijgen de horeca-uitbaters de nodige tijd om de opstelling van hun terrassen tijdig uit te testen.

“Net zoals vorig jaar willen we de bereikbaarheid voor de bewoners en alle handelszaken garanderen. Deze opstelling zorgt opnieuw voor vertraagd verkeer in ons stadscentrum,” zegt burgemeester Christophe De Graef.

Aangepaste marktopstelling en toegankelijk centrum

Om de terrassen in het centrum uit te breiden, heeft de stad ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de wekelijkse woensdagmarkt. Vorig jaar verhuisde die naar de site aan de Kluisbergstraat en Den Amer. Nu is deze locatie echter in gebruik door het vaccinatiecentrum. De markt blijft gewoon doorgaan in het centrum, maar met een gewijzigde opstelling. Een deel van de standhouders op de Grote Markt verhuist tijdelijk naar de gezellige Kaai. Voor de standhouders in de Koning Albertstraat wijzigt er niets.

Voor eventuele andere evenementen die toestemming krijgen om door te gaan op en rond de Grote Markt, zoals de kermis, volgt later nog advies.

Lees meer over