Belasting op nachtwinkels wordt opgeschort in Boutersem

Nachtwinkels verliezen inkomsten dor corona en lockdown
Wegens de coronacrisis en de avondklok wordt de belasting op nachtwinkels in 2021 niet geïnd. Er wordt van uit gegaan dat de nachtwinkels ook in 2021 geen inkomsten zullen hebben. De gemeente wil, als de coronapandemie voorbij is, de alle handelaars van Boutersem serieus in de picture plaatsen.

De nachtwinkels hadden in 2020 nauwelijks activiteiten, vandaar de opschorting. Oppostieraadslid Jan Van Autgaarden (Groen) op de raadszitting: “We hadden vorig jaar al gevraagd die belasting, waar we tegen zijn omdat het ondernemerschap ontmoedigt, te laten vallen. Die belasting is in het verleden ingevoerd om de vestiging van nieuwe nachtwinkels te voorkomen”.

SP.a-raadslid Gunther Janssens vroeg of de andere handelaars kunnen geholpen worden door reeds bestaande belastingen niet te heffen. Schepen Maarten Devroye (N-VA) beklemtoonde dat de belasting op drukwerk niet heffen nauwelijks zou helpen, omdat de lokale handel er weinig gebruik van maakt. Het zijn eerder grote bedrijven als Carrefour die drukwerk verspreiden. Maar er wordt wel bekeken hoe de handel kan geholpen worden.

Voor het Streekcafé Ter Quabeecke en brasserie Timeout aan de Sportodroom, eigendommen van de gemeente, werden al kwijtscheldingen ingevoerd.

Lees meer over