Parkeren op Diestse stationsparking en in stationsbuurt niet langer gratis

Parking Diest

Parkeren aan het station van Diest wordt vanaf 10 januari betalend en ook elders in de stad komen er extra zones waar je voortaan een ticket moet nemen. Langs Schoonaerde wordt een deel van de parkeerplaatsen een blauwe zone.

De NMBS maakt de grote stationsparking betalend om op die manier pendelaars een parkeerplaats dicht bij het station te garanderen.

De parking van de NMBS telt 529 plaatsen en een jaarabonnement kost 400 euro.

Alle tarieven kan je terugvinden op www.nmbs.be. Abonnementen zijn te koop vanaf 12 december.

Je kan nog wel gratis iemand afzetten of ophalen want het eerste half uur is gratis.

“We hebben verschillende pogingen ondernomen om de parking niet betalend te maken, maar de NMBS zet ondanks de huidige werken aan het stationsplein en de omgeving toch al door”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

Ook in stationsbuurt voortaan betalen om te parkeren 

Om parkeren in de stationsomgeving veilig en gestructureerd te laten verlopen neemt ook de stad Diest genoodzaakt enkele maatregelen. Vanaf dinsdag 10 januari geldt een nieuwe parkeerregeling.

“Om een te grote parkeerdruk in de omgeving te voorkomen, worden de parkeerplaatsen langs de Fort Leopoldlaan en Schoonaerde en de verderop gelegen parking aan de Turnhoutsebaan betalend. Dat is ook een tijdelijke maatregel om te kunnen inschatten of de parking van de NMBS voldoende groot is. Parkeren langs de gewestwegen wordt slechts tijdelijk gedoogd door het Agentschap Wegen en Verkeer, die wegbeheerder is,” vult Degraef aan.  

Abonnement of pendelparkeerkaart 

Treinreizigers kunnen dus een abonnement nemen voor de stationsparking of hebben de mogelijkheid om een ‘pendelparkeerkaart’ van stad Diest aan te schaffen om hun auto te parkeren in de buurt van het station. Met zo’n abonnement betaal je heel wat minder dan op de NMBS-parking, maar je parkeert iets verder weg van het stationsgebouw en hebt geen parkeergarantie.

Een pendelparkeerkaart kan vanaf 12 december aangekocht worden bij APCOA via het e-loket of in de parkeershop op het stadhuis op afspraak. De pendelkaart kan gebruikt worden langs de Fort Leopoldlaan, Schoonaerde vanaf het kruispunt met de Fort Leopoldlaan tot aan huisnummer 137 en de parking langs Turnhoutsebaan (tegenover bedrijvenzone Koudijs).

Inwoners van Diest betalen voor een maand 5 euro, voor 3 maanden 15 euro, 30 euro voor zes maanden en 60 euro voor een jaar. Voor niet-inwoners is dat respectievelijk 20, 60, 120 en 240 euro.

Zonder pendelkaart kan je in bovenvermelde straten en parking parkeren van maandag tot en met vrijdag ,van 9 tot en met 18 uur. Per uur betaal je dan 1 euro, de eerste 30 minuten zijn gratis. .

In het weekend, van vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 9 uur, is parkeren er gratis.

Bijkomende blauwe zone Turnhoutsebaan en Schoonaerde

De parkeerplaatsen langs Schoonaerde liggen voortaan in een blauwe zone. De plaatsen op de Turnhoutsebaan langs de huizenzijde blijven ook blauwe zone. Daar kan je gratis parkeren met een geldige Europese blauwe parkeerschijf.

Je kan er maximaal 3 uur parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Op je parkeerschijf duid je het uur van aankomst aan. Bewoners van een blauwe zone kunnen gratis een bewonerskaart aanvragen.

“Diest had de enige grote stationsparking in de buurt die nog niet betalend was. Daardoor kozen heel wat pendelaars om bijvoorbeeld niet naar Aarschot of Hasselt te rijden, maar in Diest te parkeren. Die auto’s hopen we nu wel kwijt te zijn. Na 1 jaar volgt een evaluatie. En op termijn moet elke pendelaar parkeren op de stationsparking, die daarvoor, al dan niet, uitgebreid zal worden. We begrijpen dat dit een grote aanpassing is en dat onze inwoners en reizigers met vragen zullen zitten. Daarom hebben we alle informatie en veelgestelde vragen ook gebundeld op onze website www.diest.be/parkeren-stationsomgeving.”

Lees meer over