Zoutleeuw stelt Sint-Leonarduskerk centraal op Open Monumentendag

9 september 2021 | 08u55 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
zoutleeuw
Op zondag 12 september is het weer Open Monumentendag. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. In Zoutleeuw gebeurt dit in de Sint-Leonardusschool, waar bijzondere aandacht aan de sacramentstoren en de schatkamer zal worden besteed.

Ontdek de geheimen van de sacramentstoren via digitale tool

De sacramentstoren, het 8 meter hoge bouwwerk uit 1552 van Cornelis II Floris, is één van de hoogtepunten van de Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt. 
 

Om de sacramentstoren toegankelijker te maken voor het grote publiek werkte de IOED Zuid-Hageland, in opdracht van de stad Zoutleeuw, aan een digitale ontsluiting.
Via een touchscreen scherm kan je inzoomen op ieder detail. Dankzij de installatie kan je dieper ingaan op vier thema’s.

 

Coronaproof-bezoek aan de schatkamer met de gouden koorkap 


In de 15e eeuw bouwde Mathijs de Layens de devotiekapel van St.-Leonardus in vlamgotiek , die nu als schatkamer is ingericht: metalen wanden, uitgevoerd in een sobere neutrale kleur, voorzien van nissen,
op maat gemaakt voor ieder streng geselecteerd stuk, met onbreekbaar glas en discrete glasvezelverlichting in een gevarieerd aanbod van zilver, messing, houten beeldjes, paneelschilderkunst, missalen, relieken, textiel en brandglas.
Het waardevolste artefact is ongetwijfeld de ‘gouden koorkap’, net als het sacramentshuis een geschenk van Maarten van Wilre. Deze koorkap, die het jaartal 1555 draagt, werd geborduurd door de Brusselse meester Bartholomeus Vanderkerkhove.
Ze weegt 12 kg en werd vervaardigd met gouddraad, zilverdraad en zijde. In de medaillons herkent men de 7 Bloedstortingen van Christus.

Van 14 tot 17 uur,  rondleidingen met gids, om het half uur. Inschrijven niet nodig.


QR-codes in de Sint-Leonarduskerk

In de loop van de maand april werden er aan alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad QR-codes geplaatst, gelinkt aan de website van de stad (Visit Zoutleeuw) waardoor je onmiddellijk meer info krijgt over onze talrijke trekpleisters.
Dit is intussen ook gebeurd voor de topstukken in de Sint-Leonarduskerk. Dit in samenwerking met vzw De Vrienden van Zoutleeuw, die binnenkort ook een nieuwe uitgebreide gids uitbrengen van de Leeuwse kerkschatten.

 

Lees meer over