Zoutleeuw bereidt zich voor op hevig onweer

4 juni 2021 | 14u25 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
onweer zoutleeuw
Volgens het KMI is er vandaag kans op hevige onweersbuien. De onweersbuien, die waarschijnlijk lang op dezelfde plaats kunnen blijven hangen, kunnen gepaard gaan met mogelijk overvloedige neerslag en hagel. De technische dienst van de stad Zoutleeuw bereidt zich nu al voor om eventueel in te grijpen. Beter voorkomen dan genezen. Zo luidt het bij de stad.

Er werden grote zakken met zand gevuld met zand, bijhorende zandzakken en een buis om de zakken te vullen staan klaar aan de kerk van Halle (parking achter de kerk) en in de Schoolstraat te Budingen (parking begrafenisondernemer Stiers). Hier kan je/mag je indien nodig zakken vullen en halen.

Welke maatregelen kan jezelf nemen om eventuele overstromingsschade te voorkomen? 

- Plaats, waar je kan waterbestendige schotten voor ramen en deuren.

- Verhoog verluchtingsopeningen of dicht ze af. Haal het nodige materiaal in huis om het keldergat, de rioolputjes … af te dichten.

- Zorg dat je wat pvc-zakken bij de hand hebt. Die kan je vullen en gebruiken als zandzakjes.

- Zorg ervoor dat je in de woonruimtes op de benedenverdieping en/of voor de kelder toestellen en meubels kan ophogen (bijvoorbeeld met snelbouwstenen).

- Koop een waterpomp (met een lange afvoerslang) om het binnenkomende water weg te kunnen pompen. Voorzie ook laarzen, emmers en trekkers.

- Zorg voor batterijen en noodverlichting (geen kaarsen).

- Maak de stookolietanks goed vast en dicht de openingen.

Meer info: https://www.vmm.be/tips/tips-bij-overstromingen

Bij extreme weersomstandigheden zal het telefoonnummer 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies van de brandweer. Bel enkel 112 bij een (potentieel) levensbedreigende situatie !

Lees meer over