Nieuwe vogelsoort gespot in Zoutleeuw

Purperkoet

In het Vinne in Zoutleeuw hebben ze er een attractie bij. Heel wat vogelspotters zakken tegenwoordig naar het natuurgebied af om er de Purperkoet te zien, een vogel die je vooral in Spanje tegenkomt maar nu dus ook in onze regio.

Een Purperkoet is een moerasvogel, vandaar dat ze nu in het Vinne gespot worden want dat is de perfecte omgeving voor hen. Ze staan bekend om hun prachtige blauwe kleur. “Door de opwarming van de aarde zie je de vogel tegenwoordig ook in Frankrijk, zowel in het zuiden als het noorden en nu dus ook bij ons. Het is geen trekvogel en wanneer hij zich hier kan vestigen zal hij dat ook doen. Natuurlijk hangt veel af van de winter, wanneer die streng is zou de vogel hier niet kunnen overleven”, zegt medewerker van de Vogelwerkgroep Oost-Brabant Philippe Smets.

Vermoedelijk heeft het goede broedseizoen en de zachte winter ervoor gezorgd dat de populatie een vlucht nam. “Doordat deze nieuwe jongen altijd opzoek gaan naar nieuw territorium, zijn ze nu ook al gespot in Engeland, Zwitserland en Duitsland.”

Wanneer het zogenaamde Belgian Rare Birds comité de vogel aanvaardt, is het de 411ste soort op de lijst.

De foto bovenaan is van Kelle Moreau