Lentel Ringvoet is voortrekker van Generatie Rookvrij in Zoutleeuw

generatie rookvrij
Lentel Ringvoet maakte de tekening die zal gebruikt worden als postkaart die aan alle leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs en aan de buurtbewoners van de rookvrije locaties in Zoutleeuw wordt uitgedeeld

In het kader van de Vlaamse campagne ‘Generatie rookvrij’ brachten de burgemeester en schepenen van de stad Zoutleeuw op dinsdag 27 april een bezoek aan de leerlingen van 3A van de Vrije Basisschool van Sint-Leonardus. 

Om ‘Generatie Rookvrij’ in de kijker te zetten werd een tekenwedstrijd georganiseerd. De winnende tekening wordt gebruikt als postkaart die aan alle leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs en aan de buurtbewoners van de rookvrije locaties wordt uitgedeeld.

Lentel Ringvoet maakte de winnende tekening en werd samen met haar klasgenootjes beloond met een fietstas en fruit. Het fruit werd geschonken door schepen Paul Matheus.

Roken zorgt jaarlijks voor 7,1 miljoen doden per jaar wereldwijd, waarvan meer dan 10% door passief roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in België. Van alle doden in 2013 waren er 14 000 toe te schrijven aan het roken, bijna 18 keer meer dan het aantal doden door verkeersongevallen en zeven keer meer dan het aantal zelfdodingen.

In België leven niet-rokers gemiddeld zeven jaar langer dan rokers. Rokers die vroegtijdig sterven als gevolg van hun rookgewoonten, leven zelfs veertien jaar minder lang dan niet-rokers.

‘Generatie Rookvrij’ is een oorspronkelijk initiatief van Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker.

Lees meer over