Leerlingen onder de indruk na bezoek aan opvangcentrum in Zoutleeuw

Opvangcentrum Zoutleeuw

De leerlingen van VIIO Tongeren-Borgloon brachten een bezoek aan het het opvangcentrum Fedasil in Zoutleeuw, waar vluchtelingen worden opvangen. “Ik kreeg nadien nog een bericht van de leerkracht die me vertelde dat de leerlingen zwaar onder de indruk waren”, zegt coördinator Miriam Lemmens

Het was de school zelf die met het voorstel kwam. De leerlingen kregen er een rondleiding op de verschillende afdelingen. “Vooral het feit dat er zoveel kinderen van hun leeftijd aanwezig waren, trof hen diep. Vooraf hadden ze kledij en speelgoed ingezameld en je zag dat het hen deugd deed om die te kunnen afgeven”, zegt Lemmens die blij was met de gift want, zo zegt ze, “er verblijven hier 61 minderjarigen en dat is meer dan de helft van alle bewoners. De kinderen hebben vaak geen extra kledij, ze komen hier meestal aan met een klein rugzakje.”

De minderjarigen worden opgedeeld in 2 groepen, een oudere groep van jongeren tussen 15 en 18 jaar en eentje met kinderen jonger dan 15 jaar. “Deze laatsten worden doorverwezen naar leefgroepen in een ander opvangcentrum. Vaak komen de tieners zonder begeleiding vanuit landen als Afghanistan, El Salvador of andere Afrikaanse landen zoals Angola en Niger. We hebben nu een groep van 30 minderjarigen die elk een voogd toegewezen krijgen en die hen begeleidt in de te volgen procedures. We bieden hen ook psychologische ondersteuning en andere hulp.3

Volgens Lemmens is de maximum capaciteit van het centrum bijna bereikt. “We hebben hier 107 vluchtelingen en we kunnen 115 mensen helpen. Het begint er een beetje om te spannen.”

In tegenstelling tot wat sommigen misschien vrezen, zitten de vluchtelingen hun dagen niet zomaar te verdoen in het centrum. “ Iedereen heeft zo zijn eigen activiteiten, sommigen volgen Nederlandse les, anderen gaan naar hun job. Dan heb je er nog die hun familie bezoeken of zich voorbereiden op hun asielprocedure. Mensen krijgen ook psychologische ondersteuning wanneer dit nodig blijft want, geloof me vrij, het leven als vluchteling is echt niet eenvoudig en best hard.”.

Het Fedasil Zoutleeuw werd op 2 december 2019 opgericht, 4 maanden voor de coronacrisis uitbrak. “Dat maakt dat bezoek lang niet mogelijk was maar nu mogen we onze deuren dus wel weer open zetten. Verenigingen en scholen zijn altijd welkom voor een rondleiding”, besluit Lemmens.

Lees meer over