Leerlingen diep onder de indruk tijdens bezoek opvangcentrum Zoutleeuw

zoutleeuw fedasil

Leerlingen van VIIO Tongeren-Borgloon brachten op 9 november een bezoek aan het het opvangcentrum Fedasil in Zoutleeuw, waar vluchtelingen worden opgevangen. Diep onder de indruk vertrokken ze terug naar huis.

Coördinator Miriam Lemmens van Fedasil Zoutleeuw is alvast heel enthousiast. “De school heeft zelf voorgesteld om even langs te mogen komen. Ik kreeg achteraf nog een bericht van de leerkracht en ze zei dat de kinderen zwaar onder de indruk waren. We hebben de leerlingen een rondleiding gegeven op de verschillende afdelingen. Vooral het feit dat er zoveel kinderen van hun leeftijd aanwezig waren, trof hen diep. Wel waren ze blij dat ze kledij en speelgoed hadden ingezameld om te kunnen afgeven.”

Meer kinderen en jongeren dan volwassenen in ons opvangcentrum

En dat kunnen we goed gebruiken, want momenteel verblijven hier 61 minderjarigen. Dat is meer dan de helft van de bewoners. De kinderen die hier aankomen hebben ook vaak geen extra kledij, amper een klein rugzakje.

Lemmens: “Onze minderjarigen worden altijd opgedeeld in twee groepen. De oudere groep zijn de jongeren van 15 tot 18 en dan heb je de groep met kinderen jonger dan 15. Deze laatsten worden doorverwezen naar leefgroepen in een ander opvangcentrum. Vaak komen de tieners zonder begeleiding vanuit landen zoals Afghanistan, El Salvador of andere Afrikaanse landen zoals Angola en Niger. We hebben nu een groep van 30 minderjarigen die elk een voogd krijgen toegewezen. Deze voogd begeleidt hen in de procedures en andere hulp. Ook psychologische ondersteuning wordt hier aangeboden. We zitten momenteel bijna op ons maximum. We hebben hier 107 vluchtelingen en we kunnen 115 mensen helpen. Het begint nu natuurlijk een beetje te spannen. Natuurlijk kunnen de mensen hier niet gewoon maar komen aankloppen. Ze moeten eerst naar het Klein Kasteeltje gaan en van daaruit worden ze doorverwezen naar de opvangcentra die plaats voor hen hebben.

Dagelijkse activiteiten

Iedereen heeft hier zijn activiteiten. Sommigen volgen Nederlandse les, anderen gaan naar hun job. Dan heb je er nog die hun familie bezoeken of zich voorbereiden op hun asielprocedure. Ook krijgen deze personen psychologische ondersteuning als het nodig is, want het leven als vluchteling is heel hard.

Het Fedasil opvangcentrum Zoutleeuw werd op 2 december 2019 opgericht, 4 maanden voor de coronapandemie opgericht. “Bezoek was tot nu niet mogelijk, maar nu mogen we terug onze deuren openstellen”, aldus Miriam Lemmens. “Verenigingen en scholen zijn altijd welkom voor een rondleiding. Zo kunnen ze zien hoe het er aan toe gaat in een opvangcentrum.”

(Laurien Holsbeeks)

Lees meer over