Historische afgelasting van Sint-Leonardusprocessie

21 April 2021 | 11u21 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
sint-leonardusprocessie
Door de corona-crisis hadden de organisatoren van de Sint-Leonardusprocessie geen andere keuze dan de vermaarde ommegang voor de tweede keer op rij niet te laten uitgaan. Het is al geleden sinds de tweede wereldoorlog dat zo’n breuk met de traditie, die in 1274 begon, zich opdrong.

Digitale misvieringen

Gezien het fysiek bijwonen van de eucharistievieringen ook aan grote beperkingen is onderworpen,, zo mogen er max 15 personen – kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld – tegelijkertijd aanwezig zijn, worden er misvieringen op 23 mei (Pinksteren) en op 24 mei (Pinkstermaandag) vanuit de Sint-Leonarduskerk telkens om 10 uur via de kanalen van Eclips-TV uitgezonden. Men via dit via Telenet op kanaal 51 en via Proximus op kanaal 90.

Beide TV-uitzendingen worden op zaterdag opgenomen, zonder publiek om dan op de respectievelijke momenten te worden uitgezonden. Dit betekent dat er op zondag- en maandagmorgen van het pinksterweekend geen eucharistieviering plaatsheeft. 

Er zijn wel bedevaartsmissen op zondag 23 mei om 15 uur en maandag 24 mei om 15 uur.

Sint-Leonardusprocessie

Sinds 1274 gaat op Pinkstermaandag een Sint-Leonardusprocessie uit in Zoutleeuw. Met deze eeuwenoude traditie geeft Zoutleeuw uiting aan de volksdevotie rond zijn patroonheilige.

In de processie lopen een 300-tal figuranten mee. Zij beelden het leven en de verering van Leonardus uit. Naast de figuranten stappen ook een aantal vendel- en muziekgroepen mee.

De processie is verbonden met het levensverhaal van de Franse kluizenaar Leonardus van Noblat: bevrijder van gevangenen, bevrijder van allerlei ziekten, in het bijzonder van mensen met reuma en jicht en beschermer van kinderen en toeverlaat van zwangere vrouwen.

Foto copyright Kerknet.

Lees meer over