Gemeenteraad Zoutleeuw beslist op 28 oktober of er een conformiteitsattest komt voor huurwoningen

budingen
De gemeenteraad van Zoutleeuw buigt zich op 28 oktober over het voorstel van het schepencollege om een conformiteitsattest in te voeren. Zo’n attest garandeert huurders dat de woning voldoet aan minimale kwaliteitseisen. Wanneer het wordt goedgekeurd is dit een belangrijk document want het kan veel bewijzen. 

“De verplichting tot een conformiteitsattest moet iedere verhuurder van een woning, op het grondgebied van de stad, ertoe aanzetten het conformiteitsattest aan te vragen. Het attest wordt afgeleverd na controle van de huurwoning en is 10 jaar geldig. Indien de woning niet conform is, wordt met de eigenaar besproken welke stappen er nodig zijn om dit in orde te maken. Bestaande huurcontracten zijn niet onderhevig aan deze nieuwe maatregel want de verplichting zal enkel gelden voor verhuringen die gebeuren vanaf de datum van eventuele inwerkingtreding”, zegt schepen van Woonbeleid Roger Merters (CD&V).

Attest is een garantie

Bedoeling van dergelijk attest is huurders garanderen dat hun woning voldoet aan de minimale kwaliteits- en gezondheidseisen, zoals die omschreven worden in de Vlaamse Codex Wonen. “Het geeft eigenaars van de huurwoning tegelijk een bewijs van goede staat bij eventuele betwistingen. “

Zo bijvoorbeeld zal er worden nagegaan of de elektriciteits- en gasinstallatie conform zijn, of er overal voldoende verlichting en verluchting aanwezig is en of er geen schimmel of vochtproblemen aanwezig zijn. “Er wordt ook gecontroleerd op de ramen, zijn die hoog genoeg op de verdieping, en er wordt ook gekeken of de trappen en borstweringen veilig zijn, het zijn maar enkele voorbeelden. De controle zal worden gebaseerd op het technisch verslag en dat is hetzelfde als bij kwaliteitsonderzoeken die worden aangevraagd na klachten van huurders en eventuele procedures.”

Het college stelt nu voor om, op de gemeenteraad, de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten goed te keuren, benieuwd wat het verdict wordt. 

Lees meer over