Gele linten houden afval tegen in Kleine Gete in Zoutleeuw

drijfvuilvanger
Op de Kleine Gete in Zoutleeuw liggen sinds deze week twee drijfvuilvangers, grote gele linten die er drijvend afval moeten opvangen. Die werden er geplaatst door stad Zoutleeuw heeft samen met de Vlaamse Milieumaatschappij en Mooimakers. Zoutleeuw hoopt op die manier ook mensen te sensibiliseren om geen zwerfvuil meer te in de rivier te gooien.

In 2018 plaatste de VMM als pilootproject een aantal drijfvuilvangers op het Dijle-Zennebekken. Het jaar erop werd daar 900 kg zwerfvuil mee verzameld. In 2019 plaatsten de stad Hasselt en VMM vervolgens een mobiele drijfvuilvanger op de Demer aan de Robbenmolen in Kuringen. Daar werd toen op 1 maand tijd 46 kilogram zwerfvuil opgevangen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) plaatste vorig jaar verder meer dan 10 drijfvuilvangers in het stroomgebied van de Maas en de Demer. 

Ook in Zoutleeuw blijft zwerfvuil één van de grootste ergernissen van wandelaars en fietsers. Maar hoewel de aandacht er vaak alleen uitgaat naar de afvalproblematiek op straten en pleinen, verdienen ook waterlopen onze bekommernis, aldus de bevoegde schepen Roger Mertens (CD&V). De stad Zoutleeuw plaatst dan ook samen met de  VMM en Mooimakers twee drijfvuilvangers op de Kleine Gete. De drijfvuilvangers vangen het drijvend vuil in de Kleine Gete op en vergemakkelijken de ophaling van het drijvend zwerfafval. 

De VMM financiert de drijfvuilvangers, de stad ruimt het vuil regelmatig op.

Lees meer over