18de-eeuwse Parochiekerk Sint-Martinus in Dormaal (Zoutleeuw) gerestaureerd

kerk dormaal
Vlaamse overheid reserveert ruim €125.000 voor de restauratie van de kerk van Dormaal. Het dak, de gevels en de glas-in-lood ramen van de 18de-eeuwse classicistische parochiekerk worden hersteld. (Foto: Pascal Van Acker via beeldbank Onroerend Erfgoed)

In 1987 werd de kerk beschermd als monument. Samen met de pastorie en de voormalige kosterswoning vormt de kerk ook een beschermd dorpsgezicht. In de kerk bevindt zich een interessant orgel, dat al in 1981 werd beschermd. Voor deze restauratie is een premie van € 127.726,93 toegekend.

De kerk is een klein homogeen gebouw in classicistische stijl, opgetrokken uit baksteen en arduin met een westtoren, eenbeukige ruimte van vier traveeën op pilasters, en een driehoekige apsis geënt op een rechte travee; oostelijke sacristie. Het geheel wordt gedateerd 1782 door jaartal met twee blazoenen bij het ingangsportaal.

De Vlaamse Overheid kent voor deze projecten samen een premie van 421.226,93 euro toe. “Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA)

Lees meer over