Paul Dams moet voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid zetelen

paul ldams
Nadat vier gemeenteraadsleden deze week uit het lokale partijbestuur van Open VLD Tremelo waren gestapt, dwongen deze op donderdag Paul Dams om uit de fractie te stappen en voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid te zetelen. De aanleiding was het gebrek aan respect voor het bevallingsverlof van fractieleider Van Uffel. Maar het borrelde al langer intern in de partij. 

Het was een turbulente week voor de Tremelose Open VLD. Op maandag had fractieleidster en gemeenteraadslid haar ontslag uit de partij aangekondigd. Dit ontslag trok ze een dag later wel in, alleen haar ontslag uit het lokale partijbestuur hield stand. Hierop volgden drie andere gemeenteraadsleden - Diana Van Leemputten, Marc Verlinden en Joris Heremans - haar voorbeeld. Allen verklaarden ze nog wel verder voor de Open VLD als gemeenteraadslid te zullen zetelen. 

Het boterde al lang niet meer binnen de partij in Tremelo. De interne strubbelingen vonden hun hoogtepunt in de officiële berisping van Van Uffel waarin deze laatste werd verweten niet meer aan interne bestuursvergaderingen te hebben deelgenomen. Aangezien ze in die periode in bevallingsverlof was, ze beviel 7 weken geleden van haar derde dochter, mengde Open VLD nationaal zich in het debat door haar openlijk steun te verlenen. “Uiteraard mag niemand afgerekend worden op de legitieme afwezigheid omwille van bijvoorbeeld bevallingsrust”, zo luidt het daar. “Dit is totaal onaanvaardbaar en dit strookt niet met onze waarden en manier waarop wij aan politiek doen.”

De vier blauwe gemeenteraadsleden beslisten dan ook nog verder voor Open VLD te zullen werken. Donderdag werd ook duidelijk dat bijgevolg niet zij als onafhankelijk gemeenteraadslid zouden zetelen - een beslissing die die andere Open VLD'er Johan Van Lier begin dit jaar wel nam - , maar dat zij het blauwe gemeenteraadslid en voormalig burgemeester Paul Dams verplichten om als onafhankelijk gemeenteraadslid te werken. "We kunnen in de fractie niet langer met hem functioneren", zo verduidelijkte Van Uffel op de digitale gemeenteraad.