Het bijzondere whiskyboek van Stijn Hiers

stijn hiers
Tremelonaar en drankenkenner Stijn Hiers schreef met  ‘Whisky – waanzin, weetjes en wijsheden’ intussen al zijn derde boek, waarvan twee over whisky. Deze keer bundelt hij de grappigste (whisky) anekdotes die hij de voorbije jaren tijdens zijn vele degustaties verzamelde.

Zoals zo vaak het geval is, leerde Stijn Hiers in zijn studententijd in Leuven sterke dranken zoals whisky kennen en waarderen.  Hij organiseerde er zijn eerste whisky-avond en er werd lid van van de Leuvense whisky-club. Bijzonder is dat zijn passie voor whisky intussen een deel van zijn leven is geworden en het er intussen al 25 jaar een belangrijke rol in speelt. Zo organiseert hij al meer dan 15 jaar whiskyproeverijen in binnen-en buitenland, was hij 10 jaar lang eindredacteur van het tijdschrift ‘Whisky Passion’ en schreef hij er twee boeken over. “Mijn eerste boek, dat meteen goed was voor 1.500 verkochte exemplaren, was het resultaat van de vele artikels die ik er intussen al had over geschreven”, blikt hij terug. “Als historicus van opleiding heb ik de geschiedenis van Schotland belicht aan de hand van whisky-labels.” Een bijzondere invalshoek die hij ook in zijn laatste boek heeft gevonden. In ‘Whisky – waanzin, weetjes en wijsheden’ bundelde hij de vele vaak amusante anekdoktes die hij in de loop van de vele whisky-degustaties bijeen had gesprokkeld, om ze steeds gepaard te laten gaan met een informatief stukje over  één van de vele facetten van de whiskywereld.  Zoals dat van de man die hem vroeg naar een goede whisky van de geboortedag van zijn zoon. Tot bleek dat die zoon gisteren was geboren. “Ik vertel er dan bij dat whisky eigenlijk minimum 3 jaar oud moet zijn om zo te mogen genoemd worden”, aldus Stijn. “Hij zei me dan dat hij binnen paar weken zou terugkomen.” (lacht)

 “Echte whiskykenners zullen er waarschijnlijk goed mee kunnen lachen”, besluit hij. “De nieuwsgierige whiskynovice zal  er dan weer veel van kunnen opsteken.”  In het boek vindt men  tevens een dozijn grappige whisky- en schotlandcartoons van de hand van cartoonist Fré.

Het boek telt 136 bladzijden, en is behalve bij de betere boek- en drankenhandel ook verkrijgbaar via de website van de auteur (www.sabor-taste.com) en via de webshop van Uitgeverij Partizaan.

Lees meer over