‘Dwars door het Hageland gravelroute' zet Vlaams-Brabant op de kaart

2 juni 2021 | 15u34 | Gepost door redobra@telenet.be
Toerisme Vlaams-Brabant pakt uit met Dwars door het Hageland gravelroute
Op 1 juni huldigden Toerisme Vlaams-Brabant, Nick Nuyens van Pro Cycling Events en gemeente Tremelo de nieuwe ‘Dwars door het Hageland gravelroute’ voor wielerliefhebbers in. Deze route telt zo’n 75 km en 500 hoogtemeters. Het traject doet alle memorabele gravel-, kasseistroken en hellingen aan uit de wedstrijd ‘Duracell Dwars door het Hageland’. Ook dit jaar ondersteunt de provincie 'Dwars door het Hageland' van 5 juni.

In navolging van de steeds belangrijker wordende wedstrijd 'Duracell Dwars door het Hageland' heeft Toerisme Vlaams-Brabant nu ook een route klaar voor de wielerfanaten. “We ondersteunen ook dit jaar weer ‘Dwars door het Hageland’ van zaterdag 5 juni”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Hoewel toeschouwersaantallen beperkt worden, biedt deze wielerwedstrijd dankzij live tv-beelden op Sporza een kijk op het DNA van het Hageland”.

Holle wegen, bospaden en grindwegen leiden zowel renners als tv-kijkers naar de mooiste historische en toeristische troeven van het Hageland. De golvende heuvels zijn bovendien niet alleen een fiets- en wandelparadijs, maar ook voedingsbodem voor de belangrijkste wijnstreek van Vlaanderen. Bossen, weiden, fruitplantages en velden wisselen af met historische plattelandssteden met een heel eigen dynamiek.

Ook populaire gravelroute in het spoor van 'Dwars door het Hageland'

Toerisme Vlaams-Brabant heeft de voorbije jaren actief ingezet op een aanbod voor de sportieve fietstoerist. De Eddy Merckx-, Sven Nys- en De Brabantse Pijl- cycling route in het Dijleland zijn hiervan voorbeelden. Recent werd ook de 'Dijleland gravelroute' gelanceerd. Sinds kort zit gravelrijden, een fietsdiscipline waarbij fietsers met een gravelbike of mountainbike onverharde trajecten opzoeken, immers heel erg in de lift.

“De wielerwedstrijd ‘Dwars door het Hageland’ brengt onze provincie op zijn allermooist in beeld”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “De wedstrijd staat niet voor niks gekend als de Strade Bianche van het Noorden. We zijn dan ook verheugd dat de vele legendarische gravel- en kasseistroken uit de wedstrijd aan de avontuurlijke fietser kunnen aanbieden door middel van een nieuwe gravelroute in het spoor van 'Dwars door het Hageland'. Dit is een route die de harten van heel wat fietsers zal stelen en die Vlaams-Brabant op de kaart zet als dé plek voor gravelrijders”.

De nieuwe ''Dwars door het Hageland gravelroute' passeert langs de Maagdentoren in Zichem (foto Lander Loeckx)

Het traject van de ‘Dwars door het Hageland gravelroute' vertrekt in het Sven Nys Cycling Center en gaat via Aarschot richting modderpaden van de Demerbroeken en boswegen van Averbode. Men passeert de Maagdentoren in Zichem waarna er enkele klimmen volgen. Het Grasbos, beter gekend als de Poggio van Diest, en de Citadel zal men snel in de kuiten voelen. Pauzeren kan aan de Vlooybergtoren of de wijnflanken van Houwaart waarna men terug richting Sven Nys Cycling Center trekt.

En ook de Vlooybergtoren wordt aangedaan (copyright Lander Loeckx)

En ook de Vlooybergtoren wordt aangedaan (foto Lander Loeckx)

“Het Sven Nys Cycling Center is de ideale uitvalsbasis om het Hageland te verkennen”, zegt Bert De Wit, burgemeester van Tremelo. “De Balenberg ligt op een boogscheut van de gekende gravelstroken langs de Demer. Als hét centrum voor off-road fietsen is de link met gravel bovendien evident. Tel daarbij nog de ruime parking, een douche voor jezelf en je fiets en het heerlijke terras van Eetcafe Velo en je hebt de perfecte startplek voor een gravelrit in het Hageland".

De ‘Dwars door het Hageland gravelroute' werd ontwikkeld in samenwerking met Nick Nuyens van Pro Cycling Events en het Sven Nys Cycling Center.

Praktische info:

Lees meer over